Scriitorul Ion Anton a fost distins cu Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret

  • 19 Septembrie 2020 18:00
Scriitorul Ion Anton a fost distins cu Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret

Consiliul Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) i-a decernat zilele acestea poetului, prozatorului și publicistului Ion Aton Diploma de Onoare a Consiliului pentru cartea de poezie ”Vesel îndrumar pentru vestiar”, destinată preșcolarilor și elevilor din ciclul primar, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ion Anton a menționat că pentru el este o mare onoare această distincție.

Totodată, cu Diploma de Onoare a IBBY a fost distins artistul plastic Lică Sainciuc pentru grafică și scriitorul Ivan Pilchin – pentru traducere. Distincțiile le vor fi înmânate celor trei autori la Congresul IBBY, care va avea loc anul viitor la Moscova.

Ion Anton s-a născut la 3 decembrie 1950, în satul Ghelăuza, raionul Strășeni. În 1977, a absolvit cu mențiune secția de jurnalistică a Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova. În 1977-1987 a fost secretar general de redacție la săptămânalul „Literatura și Arta”. Începând cu 1987 și până în 1994 este secretar general de redacție și redactor-șef adjunct la revista săptămânală pentru copii și adolescenți „Florile Dalbe”. În 1994 este numit redactor-șef al aceleiași reviste.

Debutează editorial cu volumul de versuri „Vamă pentru speranță” în 1983, urmat de „Viitorul ca moștenire”, apărut în 1992. A mai editat cărțile „Dincolo de formule”, „Garderoba veselă”, „Rondelurile călătorului”, „Alfabetul pe portativ” și altele. În calitate de ziarist, Ion Anton promovează instruirea filozofică a copiilor și adolescenților în pagina tematică lunară „Căderea pe gânduri” din „Florile Dalbe” și colorează „petele albe” din istoria românilor în pagina lunară „Patrimoniu”.

În 2000, Ion Anton a fost distins cu medalia „Meritul civic”, iar în 2010 cu „Ordinul de Onoare” și cu Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova. Este laureat al mai multor premii literare din R. Moldova și România.

Sursa:MOLDPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău