Scriitorul Gheorghe Ciocoi a împlinit 80 de ani

  • 04 August 2022 09:53
Scriitorul Gheorghe Ciocoi a împlinit 80 de ani

Poetul, eseistul și traducătorul Gheorghe Ciocoi, Maestru Emerit al Artei, deținător al medaliei „Mihai Eminescu” și al Ordinului „Gloria Muncii” a împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 4 august 1942 în satul Cepeleuți, județul Hotin, astăzi raionul Ocnița. În 1965 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A fost colaborator, șef de secție la ziarul „Moldova socialistă", secretar al Uniunii Scriitorilor din Moldova, redactor-șef adjunct al săptămânalului „Viața satului", unde a semnat cele 59 de „Caiete de cultură" ‒ profiluri artistice sub formă de eseu, consacrate personalităților artistice marcante: G. Bacovia, L. Blaga, M. Eminescu, T. Arghezi, G. Enescu, C. Brâncuși, V. Cupcea, M. Bieșu, E. Doga, N. Stănescu ș.a.

A activat în calitate de scenarist la studioul „Telefilm-Chișinău". Gheorghe Ciocoi a fost preocupat în special de creația lui Mihai Eminescu și Constantin Stamati, evocându-le creația în mai multe cicluri.

A debutat editorial cu placheta „Constelația dragostei” (1970), urmată de  volumele „Amforă”, „Razele pâinii”, „Arborii îndrăgostiți”, „Suită bulgară”, „Cerul de la Cepeleuți”, „Izvoarele lui august”, „Peisaje în suflet”, „Steaua lui Eminescu” ș.a. A semnat și cărți pentru copii, precum și volumul de eseuri „Ferestrele pământului”.

Gheorghe Ciocoi a tradus din creația scriitorilor Ana Ahmatova, Rafael Alberti, Gabriela Mistral, Antonio Machado, Pablo Neruda, Giuseppe Ungaretti, Aleksandr Pușkin, Eduardas Mejelaitis, Iustinas Marținchiavicius, Andrei Voznesenski, Liliana Stefanova ș.a. A contribuit la fondarea Casei-muzeu „Constantin Stamati" din satul Ocnița, raionul Ocnița. În colaborare cu compozitorul Constantin Rusnac a lansat cântecul-invitație „Teiul lui Stamati", care a devenit cartea de vizită a muzeului.

Regretatul critic literar Vasile Coroban a afirmat că Gheorghe Ciocoi „este sensibil și receptiv pe tărâmul  trăirilor intime, subiective, și totodată, din plin omenești… „Cărțile sale de poezie confirmă un poet serios, echilibrat și îndrăgostit de tot ce e frumos în viață”, remarca Vasile Coroban.

În 1992, lui Gheorghe Ciocoi i s-a conferit titlul onorific „Maestru Emerit al Artei”, în 1999 a fost distins cu Medalia „Mihai Eminescu”, iar în 2012 – cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău