Scriitorul Dumitru Crudu a editat o carte de versuri în Germania

  • 10 Mai 2023 17:47
Scriitorul Dumitru Crudu a editat o carte de versuri în Germania

O carte de versuri intitulată ”Cantos” (Cânturi”) de poetul, prozatorul și dramaturgul Dumitru Crudu a apărut zilele acestea la o editură din Germania, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Dumitru Crudu a afirmat că aceasta este prima lui carte în limba germană. ”Volumul are 130 de pagini și a apărut la Editura ”Dionysos”,  în traducerea unui mare om de cultură, scriitorul Christian W. Schenk, un redutabil promotor al literaturii române în spațiul german. Cartea reprezintă traducerea în limba germană a unor poezii din volumul meu „Împotriva lui Dumitru Crudu”, publicat la Editura ”Junimea”, de către poetul Șerban Axinte. Titlul în germană l-a ales Christian W. Schenk, tot el a făcut și selecția poeziilor. Cartea asta, pentru mine, înseamnă o uriașă bucurie, fapt pentru care îi mulțumesc traducătorului Christian W. Schenk”, a mai spus Dumitru Crudu

La rândul său, scriitorul și traducătorul Christian W. Schenk a afirmat că poezia lui Dumitru Crudu poate fi caracterizată ca fiind o reprezentare a istoriei spirituale a poeticii, a metafizicii al poemului conceptual.  ”Dumitru Crudu are un mod foarte personal, foarte idiosincratic de a aborda obiectele poeziei sale și de a pune stăpânire pe ele. Poeziile cresc dintr-o lume senzuală pentru a atinge transcendentul. Este o înțelegere universală a unei ascultări și sentimente foarte sensibile pentru întâlnirea sinelui cu lumea și a lumii cu sinele. Cartea de poezie aruncă o privire asupra unei vieți trăite, a frumuseții și a trecerii. Trăiește din cuvinte calde, compoziții deosebite și titluri frumoase care trezesc curiozitatea cititorului de poezie adevărată. În orice caz, Dumitru Crudu este un poet excelent al timpurilor noastre!”, a remarcat Crhistian W. Schenk.

Până în prezent, cărțile lui Dumitru Crudu au fost traduse în limba franceză (patru cărți), polonă, cehă și sârbă.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău