Scriitoarea nigeriană Lesley Nneka Arimah, laureata prestigiosului Caine Prize for African Writing pe 2019

  • 09 Iulie 2019 19:40
Scriitoarea nigeriană Lesley Nneka Arimah, laureata prestigiosului Caine Prize for African Writing pe 2019

Scriitoarea nigeriană Lesley Nneka Arimah a fost recompensată cu prestigiosul premiu literar Caine Prize for African Writing pe 2019, cunoscut și ca premiul 'Man Booker pentru Africa', relatează marți EFE, preluat de Agerpres.

Arimah a câștigat acest premiu dotat cu 10.000 de lire (aproximativ 11.100 de euro), acordat pentru cea mai bună povestire scurtă publicată de un autor african în limba engleză, pentru nuvela sa 'Skinned'.

La primirea premiului decernat la gala desfășurată luni seara la Londra, Arimah a pledat pentru creațiile literare realizate cu "o privire africană". "Povestirile voastre s-au alăturat profilului literaturii africane, adăugând multe voci de care avem nevoie pentru a ilumina ceea ce suntem", a spus scriitoarea născută în capitala britanică, în 1983, într-un mesaj adresat colegilor săi africani.

Lesley Nneka Arimah s-a impus asupra celorlalți patru finaliști: scriitoarele Meron Hadero (Etiopía), Cherrie Kandie (Kenia) și Ngwah-Mbo Nana Nkweti (Camerun) și autorul Tochukwu Emmanuel Okafor (Nigeria).

'Skinned', lucrare publicată în revista literară americană McSweeney's Quarterly Concern în 2018, este o povestire satirică care abordează provocările cu care se confruntă femeile în societățile africane dominate de ritualuri tradiționale.

Povestirea o are în centrul său pe Ejem, o tânără care aparține unei culturi în care fetele de 15 ani sunt obligate să se dezbrace în virtutea unei ceremonii și sunt nevoite să se căsătorească pentru a câștiga dreptul de a se îmbrăca din nou.

Scriitorul kenyan și președinte juriului Caine Prize, Peter Kimani, a subliniat că 'Skinned' reprezintă "lupta femeilor pentru includerea lor într-o societate guvernată de ritualuri".

Laureată a Commonwealth Writers' Prize pentru povestire scurtă în 2015, Arimah a fost deja finalistă a Caine Prize în 2016 și 2017. Scriitoarea nigeriană care în 2017 a publicat prima sa culegere de povestiri scurte, intitulată 'What It Means When a Man Falls from the Sky', locuiește în prezent în Las Vegas (SUA).

Caine Prize for African Writing a fost acordat prima oară în anul 2000 și poartă acest nume în onoarea lui Michael Harris Caine, fost președinte al grupului Booker, fondator al prestigiosului premiului literar cu același nume. Datorită legăturii sale cu reputatul Man Booker pentru literatură de ficțiune, Caine Prize este cunoscut și ca premiul "Man Booker pentru Africa".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău