Scriitoarea Lucreția Bârlădeanu a lansat o carte de proză scurtă

  • 09 Septembrie 2021 10:33
Scriitoarea Lucreția Bârlădeanu a lansat o carte de proză scurtă

La Biblioteca Publică ”Onisifor Ghibu” din capitală a fost lansată ieri cartea de proză scurtă ”Cherchez la femme” de scriitoarea Lucreția Bârlădeanu, apărută recent la o editură din Iași, informează MOLDPRES.

Volumul cuprinde 20 de nuvele, compartimentate în patru capitole (Din culise, Fantomele trecutului, Cherchez la femme și Marele necunoscut) și are 208 pagini.

Solicitată de MOLDPRES, Lucreția Bârlădeanu a menționat că, de-a lungul vieții, s-a aflat în mai multe spații – basarabean, românesc, etc. și cel parizian și a avut posibilitatea ca să cunoască bine femeia. ”Și în această carte am multe personaje-femei care vin din diferite spații. Desigur că există niște lucruri care unesc femeia de pe orice meridian. În același timp, există și momente care o definesc în mod special. Răspunsul la această întrebare cititorul îl va găsi în carte. Femeia este o lume absolut complexă. Am încercat s-o surprind și cochetă, și intelectuală, și poate în ipostaze mai puțin onorabile, dar cert este că femeia constituie un element foarte important al lumii moderne. Fără femeie este de neconceput perpetuarea socială”, a precizat autoarea.

Potrivit sursei citate, nuvelele au fost scrise în diferite perioade. ”Sunt niște obsesii mai vechi ale mele, o perioadă mai recentă - pandemia, relația omului cu Dumnezeu, relația femeii cu societatea, relația noastră cu trecutul, relația noastră cu creativitatea, etc.”, a mai spus Lucreția Bârlădeanu.

Totodată, întrebat de MOLDPRES, criticul literar Vitalie Răileanu, directorul Bibliotecii Publice ”Onisifor Ghibu”, moderatorul manifestării, a afirmat că „Cherchez la femme” cuprinde un grup de nuvele, care în fond alcătuiesc un roman. ”Menționăm libertatea interioară, constantă a personajelor. În planul cunoașterii artistice, volumul ”Cherchez la femme” presupune o morală implicit de incontestabilitate a actualului. Pentru personajul prozei contemporane, drama absolutului pare că se dizolvă de la sine în avatarul derizoriu de fiecare zi”, a subliniat Vitalie Răileanu.

Pe marginea volumului s-au mai pronunțat vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, directorul adjunct al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, profesorul universitar Cătălin Bordeianu, criticul literar Maria Pilchin, profesorul Constantin Șchiopu ș.a.

Lucreția Bârlădeanu s-a născut la Tătărăuca Veche, Soroca. Debutează cu volumul de versuri ”Rouă de cuvinte” (Chișinău, 1988), urmat de cărțile de poezie ”Clipe cu păsări” (Chișinău, 1996), ”Capitalul din Para Sângelui” (Iași, 1998) și ”Sezon de catifea” (Chișinău, 2018). După susținerea tezei de doctorat cu ”Sentimentul naturii în poezia lui Eminescu” (studiu critic, Chișinău, 1996), autoarea e preocupată (de la instalarea ei la Paris în 1998) de exilul literar românesc, publicând o carte de ”Dialoguri pariziene” , (Chișinău, 2005), reeditată în 2014 la București, și alta, de eseuri literare, ”Secolul nomazilor” (Chișinău, 2006). Face o selecție de proză scurtă din creația scriitorilor basarabeni – ”Nouvelles de Moldavie” în traducerea lui Jean-Louis Courriol și o publică la Paris în 2013. A fost distinsă cu medalia ”Mihai Eminescu” și este deținătoare a mai multor premii literare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău