Scriitoarea Eugenia Bulat a lansat la Biblioteca Națională o carte de publicistică

  • 29 Septembrie 2021 17:56
Scriitoarea Eugenia Bulat a lansat la Biblioteca Națională o carte de publicistică

O carte de publicistică intitulată ”Călărașii și Renașterea Națională. Mărturii. Evocări. Imagini”, semnată de scriitoarea Eugenia Bulat, a fost lansată astăzi la Biblioteca Națională, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Eugenia Bulat a menționat că această carte reprezintă o invitație la cercetare pentru tinerii dornici să cunoască mai multe despre începuturile Renașterii Naționale și promotorii schimbărilor democratice. „Am căutat să disec esențele unui timp febril – 1989-1991, pornind de la propria-mi înțelegere, studiind izvoare și răscolind amintirile camarazilor de luptă: oameni pe care i-am cunoscut pe viu”, a precizat autoarea.

Într-un volum de 640 de pagini autoarea și-a adunat toate amintirile despre începuturile Renașterii Naționale, intervievând frații de Ideal, ea fiind participantă activă, iar Călărașii – unul dintre centrele importante ale trezirii naționale. Cartea, o primă istorisire de acest fel (mărturii, istorie orală), cuprinde 280 de imagini de epocă și merită toată atenția celor care vor să cunoască cum a fost acea perioadă, cu adevărat revoluționară.

Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că această carte este de o mare valoare documentară, care va servi drept sursă pentru studierea perioadei descrise, deoarece, așa cum spunea Nicolae Iorga, marea istorie se face din micile istorii. Iar profesorul universitar Anatol Petrencu a subliniat că acest volum are un cititor țintă și ea va fi lecturată atât în R. Moldova, cât și în România.

Pe marginea volumului s-au mai pronunțat Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, scriitorul Vladimir Beșleagă, directorul BNRM, Elena Pintilei ș.a., iar în fața celor prezenți a  susținut un recital muzical interpretul de muzică folk Victor Buruiană. 

Eugenia Bulat (n. 19 septembrie 1956, s. Sadova, r. Călărașii), este poetă și publicistă, director fondator/redactor șef al Revistei literare „Clipa siderală” (1995-2015, Premiul de Stat pentru Tineret în Domeniul Literaturii, 2009); membră a Uniunii Scriitorilor din R. Moldova și din România. A absolvit Universitatea de Stat și Universitatea Pedagogică „I. Creangă” din Chișinău. A fost primul primar ales în mod democratic în comuna sa de baștină. Debutează în 1994, cu volumul de versuri ”La Putna mi-e drumul” (Premiul I la Salonul Național de Carte). Au urmat: ”Poeme de pe Valea Plângerii”, ”Silabisind în tainele iubirii”, ”De dor de voi”, ”Stalactite”, ”Veneția ca un dat. Jurnalul unui evadat din Est” și ”În debara. Al doilea jurnal al unui evadat din Est” (ediții bilingve); ”Piatra de Ca’ Vendramin. Dialogurile străinei cu vechiul său prieten Alter. Al treilea jurnal al unui evadat din Est (”Junimea”, Iași, 2017; Premiul Uniunii Scriitorilor din R. Moldova); ”PROFESORUL. Ștefan Sevastian Bulat. In memoriam” (volum de proză publicistică, Ed. UNU, 2020; Premiul Fondului Literar din R. Moldova). Ia, de asemenea, Premiul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru promovarea literaturii române în străinătate (București, 2010), iar, în 2010, este distinsă cu ”Ordinul Republicii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău