Scriitoarea Claudia Partole își sărbătorește ziua de naștere

  • 14 Iunie 2020 19:00
Scriitoarea Claudia Partole își sărbătorește ziua de naștere

Scriitoarea Claudia Partole, deținătoare a medaliei ”Mihai Eminescu”, a Premiului UNESCO, a Diplomei de Onoare a IBBY (Diploma Andersen) și a mai multor premii literare, își sărbătorește duminică, 14 iunie, cea de-a 65-a aniversare, informează MOLDPRES.

Într-un interviu acordat recent în exclusivitate pentru Agenția MOLDPRES, Claudia Partole a menționat că în perioada pandemiei a finalizat lucrul asupra unui roman – ”Straniera”, despre migrație.

”Este, într-o anumită măsură, o continuare a romanului ”Tötentanz sau viața unei nopți”, reeditat în 2011, după călătoriile mele de atunci la Roma și Veneția, Italia. Și această lucrare este despre exodul moldovenilor la munci peste hotare și, în mod special, al femeilor noastre. Cartea mea este formată din niște destine, majoritatea de femei. Am aici și bărbați, desigur. Dar majoritatea sunt femei, unde descriu tragismul de acasă și drama din străinătate. Pentru că nimeni n-a plecat de plăcere. Da, sunt și aventurieri. Altceva că au suportat și suportă consecințele copiii, bătrânii și acest pământ – pământul nelucrat, copiii needucați și bătrânii nemângâiați. Noi mângâiem alți părinți, alți bătrâni, pe care îi ajutăm să-și trăiască bătrânețea în liniște, dar părinții noștri mor acasă în suferință și în condițiile pe care le-au avut toată viața”, a mai spus scriitoarea.

În prezent, ea adună ultimele materiale pentru biobibliografia sa, pe care a elaborat-o Biblioteca Națională pentru Copii ”Ion Creangă”.

Claudia Partole s-a născut la 14 iunie 1955 în satul Cotova, raionul Drochia. Absolventă a Facultății de Filologie, secția ziaristică, a Universității de Stat din Moldova (1972-1977), scriitoarea Claudia Partole semnează, de-a lungul anilor, versuri, eseuri, proză și dramaturgie. Debutează editorial cu cartea pentru cei mici „Mahalaua veselă” (1982), apoi semnează și cărți pentru maturi - „Păsări suntem când ne naștem” (1992), „Psalmii Mariei Magdalena” (1995) ș.a. A fost distinsă cu premii la Saloanele Internaționale de Carte de la Chișinău (2002, 2005, 2006, 2009) și Iași (1995).

În 2009, a obținut Premiul „Vasile Vasilache” la Salonul Internațional de Carte de la Biblioteca Națională, în 2010 – Medalia ”Mihai Eminescu” și Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru cartea  ”Copilul din colivie”, în 2014 – Premiul pentru poezie ”Grigore Vieru” pentru întreaga creație poetică pentru copii și în 2018 - Premiul Cartea Anului, Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, pentru cartea „Invazia”.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău