Science Report: Din ce vor fi construite casele viitorului?
-
01 August 2023 18:16
Ultima dintre cele mai tari trei știri zilnice din știință vine dintr-un domeniu pe care l-am atins mai puțin în ultima perioadă, cel al ingineriei. Mai exact, este vorba despre o invenție a unei echipe de ingineri de la MIT (Institutul Tehnologic din Massachusetts, SUA) care are toate șansele să devină materialul de construcție al viitorului, scrie hotnews.ro.
Pe cât de simplu, pe atât de eficient, susțin autorii studiului publicat în revista PNAS. Nu este nevoie de decât de un amestec de ciment și praf de cărbune. Un amestec din materiale accesibile peste tot care, în combinație cu apa, creează un bloc solid care va conține numeroase structuri ramificate, asemătoare sârmei, pe bază de carbon.
Astfel, se realizează un material superconductor care poate stoca energia solară. Iar din el se pot construi nu doar case care să își asigure necesarul zilnic de energie, ba chiar și șoselele viitorului, unele pe care mașinile electrice din generațiile viitoare să se alimenteze direct din mers. Practic, un singur bloc cu laturile de 3,5 metri, creat dintr-un astfel de material, poate stoca până la 10 kilowați/oră. Cel puțin așa susșin autorii studiului.
Din datele lor, materialul poate asigura suficientă energie în fundația unei case pentru a o alimenta complet cu energie eco, și asta timp de cel puțin 27 de ani. Evident că nu va sta nimeni să își reconstruiască locuința la fiecare trei decenii, dar ăsta este un punct la care încă se lucrează pentru a fi îmbunătățit. Primul pas a fost făcut deja.