Schimbările demografice nu trebuie privite ca pe o criză, ci o oportunitate, UNFPA

  • 02 Decembrie 2021 13:14
Schimbările demografice nu trebuie privite ca pe o criză, ci o oportunitate, UNFPA

Schimbările demografice nu trebuie privite ca pe o criză, cum adesea se întâmplă, ci ca pe o oportunitate. Abordarea schimbărilor demografice ține de calitatea vieții oamenilor și nu de numărul lor. Soluțiile pe termen lung au la bază drepturile și necesitățile individuale ale fiecărei persoane. Declarațiile aparțin sub-secretarei generale a Organizației Națiunilor Unite, directoarea executivă a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA), Natalia Kanem, care a discutat situația demografică a Republicii Moldova cu ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, transmite IPN.

Întrevederea bilaterală a avut loc în cadrul conferinței ministeriale „Modelarea viitorului demografic al Europei”, organizată de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Muncii și Politicii Sociale al Republicii Bulgaria și UNFPA. Evenimentul se desfășoară în perioada 1-2 decembrie la Sofia, Bulgaria. Conferința abordează schimbările demografice din Europa, cum ar fi îmbătrânirea populației, fertilitatea scăzută, migrația tinerilor și identifică soluții de transformare a acestora în oportunități.

În cadrul întrevederii bilaterale cu directoarea globală UNFPA, delegații Republicii Moldova au discutat mai multe aspecte ce țin de viziunea demografică a Republicii Moldova, inclusiv elaborarea unor politici demografice bazate pe date și nevoile oamenilor și integrarea acestora în programele naționale de dezvoltare pentru a spori reziliența demografică a țării.

În context, șefa UNFPA a apreciat modelul ales de Republica Moldova, prin care se trece de la conceptul de securitate demografică, bazat pe numărul populației, la cel de reziliență demografică, bazat pe drepturile și nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Natalia Kanem a apreciat deopotrivă participarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale în realizarea celui mai complex studiu demografic – „Generații și Gen”. Acesta este realizat pe un eșantion de 10 mii de persoane. Rezultatele urmează să fie prezentate săptămâna viitoare la Chișinău. Totodată, Kanem a apreciat eforturile naționale de promovare a dialogului inter-generațional, a îmbătrânirii active și a politicilor prietenoase familiei la locul de muncă.

Ministrul Marcel Spatari a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a realiza viziunea demografică a țării. Și anume, pornind de la drepturile fiecărei persoane și accelerarea programelor de susținere a familiilor pentru a avea numărul dorit de copii, inclusiv prin promovarea egalității de șanse pentru femei și bărbați, crearea locurilor de muncă prietenoase familiei și a infrastructurii de îngrijire a copiilor mici, precum și dezvoltarea în continuare a programelor de îmbătrânire activă, digitalizarea vârstnicilor și altor acțiuni.

Lucrările conferinței ministeriale „Modelarea viitorului demografic al Europei” reunește peste 600 de reprezentanți guvernamentali de rang înalt, lideri de opinie și experți din întreaga Europă și Asia Centrală. Conferința va avea ca rezultat lansarea Decadei de Reziliență Demografică 2022-2032 și a Alianței de la Sofia, o comunitate de practicieni condusă de statele membre pentru a facilita schimbul de experiență și a oferi expertiză și asistență tehnică pentru consolidarea rezilienței demografice în regiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău