Schimbările climatice ar fi putut să joace un rol în apariția maladiei COVID-19 (studiu)
-
05 Februarie 2021 19:10
Schimbările climatice ar fi putut să joace un rol în transmiterea la om a coronavirusului care provoacă maladia COVID-19, oferind noi habitate populațiilor de lilieci, prezumtiva specie aflată la originea acestui virus, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP, preluat de Agerpres.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au modelat pe computer prezența populațiilor de lilieci din mai multe specii, folosind date de temperatură și pluviometrie pentru a stabili localizarea tipului de vegetație care constituie habitatele lor. Studiul a fost publicat în revista Science of the Total Environment.
Potrivit acelor modelări computerizate, pe parcursul ultimilor 100 de ani, 40 de specii de lilieci au beneficiat de extinderea condițiilor favorabile pentru prezența lor într-o zonă care acoperă sudul Chinei, Birmania și Laos.
Fiecare specie de liliac este purtătoare, în medie, a 2,7 tipuri de coronavirus și, astfel, aproximativ 100 de virusuri diferite ar circula în acea zonă, în care se presupune că ar fi apărut SARS-CoV-2.
"Suntem departe de a spune că pandemia nu ar fi apărut fără schimbările climatice. Dar mi se pare greu de spus că această creștere a numărului de lilieci și al coronavirusurilor pe care ei îi poartă ar face această apariție să fie mai puțin probabilă", a declarat coordonatorul studiului, Robert Meyer.
Lanțul exact de transmitere al SARS-CoV-2 rămâne de stabilit, dar modificările climatice și distrugerea ecosistemelor îi pun mai des în contact pe oameni cu animalele, a subliniat același cercetător. "Sunt cele două fețe ale aceleiași monede, noi pătrundem mai adânc în habitatul lor și, în același timp, schimbările climatice pot să împingă patogenii spre noi", a adăugat el.
Mai mulți oameni de știință care nu au participat la acest studiu au subliniat faptul că apariția pandemiei are cauze multiple.
"Trecerea (de la animal la om, n.r.) este rezultatul unor mecanisme complexe. Schimbările climatice au avut cu siguranță un rol, modificând localizarea speciilor. Dar este posibil ca înmulțirea populației umane și degradarea habitatelor prin agricultură să joace un rol mai important", a comentat Kate Jones, profesoară de ecologie și biodiversitate la University College din Londra.
"Ei (autorii studiului, n.r.) arată că schimbările climatice au putut avea un impact asupra speciilor din Yunnan, dar această provincie se află la o distanță de peste 2.000 de kilometri de Wuhan", orașul în care epidemia de COVID-19 a apărut în China, a declarat Paul Valdes, profesor de geografia mediului la Universitatea Bristol.
Sursa:Agerpres