Schimb de opinii între CEC Moldova și CEC Ucraina privind modelul estonian de implementare a votului prin internet

  • 13 Aprilie 2023 17:05
Schimb de opinii între CEC Moldova și CEC Ucraina privind modelul estonian de implementare a votului prin internet

Membrii și funcționari ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Republicii Moldova au participat la un atelier de discuții cu reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale a Ucrainei și ai Fundației Internaționale pentru Sisteme Electorale (IFES) privind experiența Estoniei în utilizarea tehnologiei de vot prin internet.

În cadrul evenimentului, care a avut loc în format on-line, Dr. Robert Krimmer, profesor de e-Guvernare la Universitatea de Tehnologie din Tallinn, a prezentat particularitățile organizării alegerilor în Estonia, în special utilizarea tehnologiilor informaționale, inclusiv parcursul acestei țări în digitalizarea serviciilor guvernamentale printre care și votul prin internet. Totodată, reprezentanții autorităților electorale din Republica Moldova și Ucraina au vorbit despre concluziile la care au ajuns în cadrul misiunii de observare a alegerilor parlamentare din Estonia, care au avut loc pe 5 martie 2023.

În mesajul său, președinta CEC Moldova, Angelica Caraman a apreciat acest schimb de experiență ca fiind un bun prilej pentru a studia practicile internaționale în materie de identificare a unor metode alternative de vot și utilizarea tehnologiilor moderne în organizarea alegerilor. „Tema discuțiilor noastre este una actuală și se pliază pe obiectivele strategice ale instituțiilor pe care le reprezentăm, mai cu seamă acum, când ne confruntăm cu provocări determinate de numărul mare de cetățeni cu drept de vot aflați în străinătate, dar cărora urmează să le asigurăm condiții pentru exercitarea dreptului la vot”, a menționat Angelica Caraman.

Părțile au punctat că modelul estonian este un bun exemplu care reprezintă un imbold în perfecționarea sistemelor electorale din Moldova și Ucraina. Votul prin internet este o metodă alternativă de vot promițătoare care ar putea fi cu succes implementată în viitor și care va contribui la asigurarea accesibilității procesului electoral. Totuși, participanții au subliniat că procesul trebuie să fie corelat cu dezvoltarea abilităților societății de utilizare a serviciilor electronice, sporirea numărului utilizatorilor de servicii digitale și a încrederii în instrumentele guvernamentale de interacțiune online.  

Părțile și-au reconfirmat deschiderea reciprocă să continue schimbul de experiențe și pe alte subiecte de interes comun, cum ar fi organizarea secțiilor de votare în străinătate și contracararea fenomenului de dezinformare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,6 m/s
Wed
1
Thu
0
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău