Schimb de acuzații între Moscova și Varșovia cu privire la Al Doilea Război Mondial

  • 23 Decembrie 2019 09:59
Schimb de acuzații între Moscova și Varșovia cu privire la Al Doilea Război Mondial

Polonia și Rusia s-au acuzat reciproc de declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, de ''falsificarea'' istoriei și ''subminarea'' relațiilor bilaterale, într-o serie de afirmații și comunicate oficiale, informează duminică AFP, preluat de Agerpres.

"Receptăm cu îngrijorare și neîncredere declarațiile reprezentanților Federației Ruse, inclusiv ale președintelui Vladimir Putin, cu privire la geneza și derularea celui de-Al Doilea Război Mondial și care ofereau o falsă imagine a evenimentelor", a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, într-un lung comunicat dat publicități sâmbătă seara pe site-ul său oficial.

Varșovia îi reproșează Moscovei că "reia propaganda stalinistă" și "zădărnicește efortul comun al experților polonezi și ruși și reușitele predecesorilor săi, Mihail Gorbaciov și Boris Elțin, care, în pofida dificultăților, au încercat să caute o cale a adevărului și reconcilierii în relațiile polonezo-ruse".

Ministerul Afacerilor Externe de la Varșovia a evocat suferințele și masacrele suferite de Polonia și polonezi, precum și actele ostile sovietice la adresa sa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, estimând la 566.000 numărul de victime poloneze ale represiunii sovietice.

Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a declarat Polonia "principalul actor al adoptării de sancțiuni europene antiruse" și a acuzat-o că "subminează" relațiile printr-o "retorică agresivă, demolări de monumente dedicate celor care au luptat împotriva fascismului".

Săptămâna trecută, într-o evocare a originilor celui de-Al Doilea Război Mondial, președintele rus a pus responsabilitatea conflictului pe umerii puterilor occidentale și ai Poloniei, înainte de a denunța o rezoluție a Parlamentului European asupra "memoriei europene", adoptate în septembrie și care pune pe picior de egalitate comunismul și nazismul.

"Poți să arunci anatema asupra stalinismului (...), dar să pui URSS și Germania fascistă pe același plan?", s-a întrebat retoric Putin, criticând această rezoluție "total incorectă".

În timpul unei reuniuni a liderilor țărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), joi, și a doua zi, în timpul conferinței sale de presă anuale, Putin a denunțat "cinismul incredibil" al unor astfel de considerații. "Oamenii nu știau nici să citească, nici să scrie! Să citească documente din această vreme, să vadă cum așa-zisul acordul de la Munchen a fost semnat în 1938, când liderii principalilor țări - Franța, Marea Britanie - au semnat un acord cu Hitler asupra împărțirii Cehoslovaciei", la care a participat și Polonia, și-a exprimat Putin indignarea.

La rândul său, Varșovia evocă Pactul germano-sovietic Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, la care a fost atașat un protocol secret care a "pecetluit" împărțirea Europei de Est în zone de influență ale celor două regimuri totalitare. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău