Schemă de spălare de BANI. Percheziții la ”Moldov Gaz” și ”MoldovaTransgaz”

  • 26 Februarie 2016 18:52
Schemă de spălare de BANI. Percheziții la ”Moldov Gaz” și ”MoldovaTransgaz”

Procurorii au descins în această dimineață la sediile ”MoldovGaz” și ”MoldovaTransgaz”.

Cercetările au loc în cadrul a câtorva dosare penale, intentate pentru spălare de bani și prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorilor, întreprinderile ar fi încheiat o serie de contracte cu o serie de firme fantomă prin intermediul cărora ar fi sustras în total peste 60 de milioane de lei, bani ulterior incluși în tarif și plătiți de către consumatorii casnici. Reprezentanții celor două companii au evitat deocamdată să comenteze acțiunile procurorilor.

Potrivit procurorilor care anchetează acest caz, anumite persoane din cadrul consiliilor de administrație ale celor două întreprinderi ar fi creat o schema de spălare a banilor, încheind contracte cu o serie de firme fantomă.

Procurorul Vitalie Busuioc a menționat că în aceste scheme ar fi mai implicați câțiva agenți economici, dar și persoane fizice care, prin utilizarea de documente false, ar obținut ilegal peste 50 de milioane de lei, alte 10 milioane fiind prejudiciul cauzat de neplata TVA-ului.

”Prin aplicarea consumului tehnologic a gazelor și pierderilor a fost majorat nejustificat tariful. Se efectuează 25 de percheziții, inclusiv la un șef de departament și la un membru al Consiliului de administrație a Moldova Gaz. Aceștia au creat o schemă infracțională, care prin intermediul unei firme fantome au încheiat contracte de prestare a serviciilor și achiziție a unor mărfuri. Ca urmare a acestor tranzacții o parte din lucrări și mărfuri erau livrate de către întreprinderi delicvente, iar lucrările îndeplinite de firme fantome. Ca rezultat nu s-au achitat sume importante în buget, în total în sumă de 60 de milioane de lei, iar prețurile pentru servicii erau majorate nejustificat. Mai mult lucrările nu au fost reflectate nici în evidența contabilă”, a declarat Vitalie Busuioc.

Solicitată de ”Radio Chișinău”, ofițerul de presă al ”Moldovatransgaz”, Natalia Lica, nu a comentat acuzațiile procurorilor.

În același timp procurorul Vitalie Busuioc a menționat că directorul ”Moldovagaz”, Alexander Gusev, vizat și el în aceste dosare, este plecat din Republica Moldova. Acesta ar fi reușit să părăsească țara înainte de începerea perchezițiilor.

”Alexandr Gusev nu se află în prezent pe teritoriul Republicii Moldova. El nu a avut interdicție de a părăsi țara, iar perioada în care președintele ”Moldova Gaz” nu se află în țară este îndelungată. Investigațiile care se desfășoară la moment nu coincid cu perioada când dumnealui a plecat. El a plecat înainte de pornirea acestor investigații”.

Potrivit Procuraturii Generale, ilegalitățile ar fi avut loc  în perioada 2011-2015. În prezent, de comiterea acestora sunt suspectate 13 persoane care, în cazul în care vor fi găsite vinovate, riscă privațiune de libertate până la 15 ani.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău