Schema de la Banca de Economii aplicată cu succes la devalizarea unei bănci din Rusia

  • 25 Iunie 2017 13:12
Schema de la Banca de Economii aplicată cu succes la devalizarea unei bănci din Rusia

Administrația și proprietarii Rosinterbank, aflată pe locul trei în topul băncile falimentare din Rusia după gaura din bilanțul său, a lăsat instituția nu doar fără bani ci și fără toată baza de date.

Potrivit cotidianului financiar Vedomosti din Rusia, cu aproape două săptămâni înainte de retragerea licenței de activitate a Rosinterbank, pe 6 septembrie 2016, administrația băncii pe neașteptate a decis să rezilieze contractul de subînchiriere a spațiilor în care se află sediul central, scrie mold-street.com.

Au șters toată baza de date

Prin urmare, banca a trebuit să mute în alt sediu și toate documentele, inclusiv dosarele de creditare din arhivă. De transportare s-au ocupat mai multe companii specializate, una dintre care "Biuro relocation LTD".

Administrația temporară numită de autorități încă pe 15 septembrie a încercat să găsească firma și dosarele transportate de ea, dar la cele patru adrese indicate nu a fost găsită nici urmă de companie și documente, se arată într-un raport de anchetă citat de Vedomosti.

Mai mult decât atât. A doua zi după ce la bancă a fost numită administrație temporară s-a descoperit că noaptea cineva a intrat în sediul instituției a spart depozituli și a furat și dosarele de creditare și cele ale deponenților ce mai rămăseseră în arhivă.

Totodată pe 12-14 septembrie 2016, sistemul electronic al Băncii a început să funcționeze cu probleme, iar pe 15 septembrie nu mai era deja funcțional, iar specialiștii IT au raportat că toată informația bancară a fost radiată și nu mai există posibilitate de a o restabili.

În consecință administratorii au fost nevoiți să le ceară deponenților să vină cu documentele probatorii pentru a demonstra că aveau depozite la bancă.

Astfel până în prezent din circa 84.400 de deponenți cu active de peste un miliard de dolari la Rosinterbank, circa 10.000 de clienți au reușit să se repună în drepturi.

Autoritățile de anchetă din Rusia spun că schema cu dispariția documentelor este aplicată în aproape 80% din astfel de cazuri, doar că nu în proporțiile atestate la Rosinterbank.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău