Schemă de corupție la Întreprinderea Silvică Tighina, deconspirată

  • 02 Iulie 15:28
Schemă de corupție la Întreprinderea Silvică Tighina, deconspirată

O schemă frauduloasă a fost deconspirată de autorități în urma unor controale la Întreprinderea Silvică Tighina, Ocolul Silvic Talmaza, au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă comune, ministrul Mediului Sergiu Lazarencu, directorul Agenției Moldsilva Victor Durbală și șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM) Ion Bulmaga. Reprezentanții ocolului silvic menționat ar fi urmat să vândă ilegal mai mult de 300 de metri cubi de masă lemnoasă nedeclarată, prejudiciul total fiind estimat să depășească suma de jumătate de milion de lei, potrivit Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, transmite Radio Chișinău.

„Cu toate încălcările depistate în acest ocol, suma prejudiciilor ar putea depăși jumătate de milion de lei. Aceasta este o schemă infracțională unde sunt implicați unii angajați ai ocolului silvic, ingineri și factori de decizie ai Întreprinderii Silvice, dar și angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului.

Adică, conform documentelor urmau să fie obținute 713 (metri cubi) de lemn, dar în realitate volumele erau de 1.057 (metri cubi). Diferența de 344 metri cubi, cel mai probabil, urma să se vândă la negru. Ca să fie clar, vorbim de echivalentul a 50 de mașini de lemn. Controalele efectuate au demonstrat că la acest capitol mai avem mult de muncit și că din păcate există zone în care pădurea este considerată de unele persoane drept propria moșie și o sursă de îmbogățire personală”, a declarat Sergiu Lazarencu.

În context, ministrul mediului Sergiu Lazarecu, care a declarat că nu va tolera corupția, a solicitat ca toate persoanele implicate în această fraudă să fie suspendate din funcțiile pe care le dețin, iar dosarul, odată ce va fi finalizat, să fie transmis către organele abilitate.

În același timp, Directorul Agenției Moldsilva, Victor Durbală, a menționat că, în perioada următoare, vor fi inițiate o serie de verificări în toată țara, cu scopul prevenirii unor asemenea încălcări, dar și în vederea implementării unor mecanisme de evidență și trasabilitate a lemnului.

Reprezentanții Întreprinderii Silvice Tighina, Ocolul Silvic Talmaza nu au venit cu o reacție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,6 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău