Schemă de comercializare a drogurilor, deconspirată. Banii din vânzări erau transformați în monedă bitcoin

  • 10 August 2018 14:30
Schemă de comercializare a drogurilor, deconspirată. Banii din vânzări erau transformați în monedă bitcoin

Doi bărbați, despre care oamenii legii anunță că sunt membri ai unei grupări criminale, au fost arestați pentru trafic de droguri sintetice. Aceștia sunt suspectați că, din 2017 până în iulie 2018, împreună cu alți complici, au vândut droguri în sumă de nouă milioane de lei, majoritatea banilor fiind transformați în monedă digitală bitcoin. Dosarul penal pe numele unuia dintre ei a fost expediat în judecată, iar în privința altor suspecți urmărirea penală continuă, transmite IPN.

Potrivit procurorului Lilian Bacalîm, din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, drogurile erau aduse în țară prin colete poștale din China și cu mijloacele de transport pasageri. Nu este clar dacă șoferii cunoșteau despre conținutul coletelor transportate și nici țara de proveniență a drogurilor, care se presupune a fi China.

Suspecții au organizat comercializarea drogurilor folosind tehnologii moderne de comunicare. Clienții plasau comanda online, pe un grup închis, și o plăteau tot electronic, în contul unor portmonee virtuale, iar marfa o ridicau din locul comunicat de vânzători. De obicei, era lăsată la rădăcina unor copaci, sub borduri sau pietre. Gestionarea conturilor în care se transferau banii se făcea de peste hotare, din Federația Rusă. De la distanță, administratorul convertea rublele în lei și transfera banii în nouă conturi bancare deschise pe numele unor persoane vulnerabile din Republica Moldova și două în alte state.

În urma verificărilor la domiciliul suspecților, au fost ridicați peste 600 de mii de lei, aproximativ o mie de euro, carduri bancare, instrumente de împachetare a drogurilor și un aparat de numărare a banilor.

Pentru trafic de droguri suspecții riscă până la 15 ani de închisoare, iar pentru spălarea banilor – până la zece ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău