SCENARII în viitorul Parlament, așa cum le văd analiștii politici

  • 08 Martie 2019 09:08
SCENARII în viitorul Parlament, așa cum le văd analiștii politici

Scenariul de bază al Partidului Democrat este formarea unei „majorități de adunătură”, adică încercarea de a atrage deputați din diferite fracțiuni, așa cum s-a întâmplat în anul 2016.

Totodată, partidele de opoziție care au acces în Parlament ar fi oportun să găsească un compromis pentru formarea majorității. Nu poate fi exclusă nici varianta alegerilor parlamentare anticipate. Aceste opinii au fost exprimate la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, transmite IPN.

Analistul politic Victor Ciobanu consideră că alegerile parlamentare anticipate sunt și ele în vizor și constituie un scenariu de rezervă. El spune că liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, acționează ca un viitor premier, având în vedere ultimul briefing de presă la care a anunțat proiectele pentru care își asumă răspunderea Guvernul.

„PDM nici n-a plecat de la guvernare, iar asta putem cataloga drept intenție a domnului Plahotniuc de a se poziționa în această cursă de negocieri și nu este secret pentru nimeni că „viitorul premier” vine cu fapte, nu vorbe”, a menționat Victor Ciobanu.

Expertul WhatchDog Valeriu Pașa susține că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, „are opțiunea de a forma o majoritate parlamentară prin abuzuri sau corupere”.

„Singura cale normală, firească, având în vere abuzul care a avut loc pe data de 24 februarie, este ca partidele politice care încă au de gând să facă politică, așa cum sunt ele, să găsească un compromis pentru un singur scop – provocarea alegerilor anticipate, care se vor desfășura în condiții democratice, corecte, cu instituții libere și independente. Și atunci, cine va câștiga voturile alegătorilor, să meargă în Parlament”, spune Valeriu Pașa. În opinia lui, altfel, și PSRM, și blocul ACUM  vor urma soarta Partidului Comuniștilor, Partidului Liberal etc. și vor pleca în „neființă politică”, spune expertul.

Comentatorul politic Roman Mihăeș este de părere că blocul ACUM trebuie să vină cu o ofertă publică pentru PDM și pentru societate prin care să arate care este opinia lui privind guvernarea. „Să vină cu un proiect de guvernare cu nume de prim-ministru și cu propunerea de depolitizare a instituțiilor de drept și atunci eu o să consider că ei sunt serioși”, a afirmat analistul.

După alegerile parlamentare din 24 februarie, în Parlamentul Republicii Moldova au acces patru formațiuni politice și trei candidați independenți.

Astfel, Partidul Socialiștilor a obținut 35 de mandate de deputat, Partidul Democrat – 30, blocul electoral ACUM DA PAS – 26, Partidul „Șor” – 7, iar trei fotolii în legislativ le-au revenit candidaților independenți.

În spațiul public se vorbește despre mai multe scenarii de constituire a coaliției de guvernare, inclusiv așa-numita „coaliție situativă” dintre PSRM și Blocul ACUM care ar putea fi funcțională temporar, pentru soluționarea unei anumite situații.

Totodată, până acum atât liderii blocului ACUM, cât și PSRM nu și-au arătat disponibilitatea de a forma o asemenea coaliție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău