Scandalul Wirecard se apropie tot mai mult de ministrul finanțelor german Olaf Scholz

  • 02 Februarie 2021 19:05
Scandalul Wirecard se apropie tot mai mult de ministrul finanțelor german Olaf Scholz

La puțin timp după ce l-au dat jos pe directorul autorității de supraveghere financiară săptămâna trecută, legiuitorii germani și-au îndreptat atenția asupra ministrului de finanțe Olaf Scholz și a adjunctului său Jörg Kukies, relatează Reuters, potrivit hotnews.ro.,

Pe măsură ce ancheta privind prăbușirea Wirecard avansează, aceasta a plasat cea mai mare fraudă din istoria modernă a Germaniei pe prima scenă a dezbaterilor politice de la Berlin, notează sursa citată

„Ancheta parlamentară se va concentra tot mai mult pe rolul lui Scholz și a ministerului său”, a declarat Florian Tomcar, unul dintre legiuitorii implicați în investigație.

În luna august a anului trecut social-democrații din coaliția de guvernare a Angelei Merkel l-au desemnat pe Olaf Scholz drept propunerea lor de cancelar la următoarele alegeri parlamentare programate să aibă loc în luna septembrie a acestui an.

Ancheta privind implozia companiei în valoare de 28 de miliarde de dolari, amplu lăudată ca o poveste de succes germană, a pus coaliția lui Merkel într-o ipostază stânjenitoare.

Scholz și Kukies, care neagă orice responsabilitate în eșecurile care au permis frauda, au anunțat reformarea structurii și conducerii autorității de supraveghere financiară BaFin.

Ei au prezentat noi măsuri marți, printre acestea numărându-se intenția de a face agenția mai agilă în a răspunde reclamațiilor raportorilor de integritate.

Însă parlamentarii germani devin tot mai nerăbdători, unii precum Danyal Bayaz afirmând că răspunsul lui Scholz la scandal a fost unul lent.

„Întrebările dificile privind responsabilitatea politică încep de abia acum”, afirmă și Fabio De Masi, unul dintre legiuitorii din fruntea anchetei parlamentare.

Conexiunea Kukies

Social Democrații (SPD) lui Scholz formează de ani de zile o coaliție cu Creștin Democrații (CDU) lui Merkel și speră să îi succeadă acesteia în fruntea guvernului în urma alegerilor parlamentare din luna septembrie, Merkel anunțându-și retragerea din politică.

Dar SPD e în urma atât a CDU cât și a Verzilor în sondajele de opinie iar critici la adresa lui Scholz au început să apară și din rândul partidului lui Merkel.

„Consecințele pentru ministerul finanțelor au întârziat prea mult”, declară legiuitorul CDU Hans Michelbach.

Rolul adjunctului lui Scholz, Jörg Kukies, a ajuns și el în centrul atenției, legiuitorii scoțând în evidență numeroasele discuții pe care acesta le-a avut cu autoritățile de reglementare, directorii Wirecard, bancheri și alții.

Ministerul finanțelor afirmă că aceste întrevederi fac parte din fișa postului.

Însă parlamentarii afirmă că vor să examineze și un împrumut de 100 de milioane de euro pe care Wirecard l-a primit de la o filială a băncii de stat KfW în septembrie 2018, cu aproximativ doi ani înainte de prăbușire.

O sursă cu cunoștințe despre problemă a declarat pentru Reuters că împrumutul a fost negarantat și că 90% din valoarea acestuia a fost trecută deja la pierderi.

Potrivit ministerului finanțelor, comisia de supraveghere a băncii, din care Kukies făcea parte, nu a fost implicată în acordarea împrumutului și a aflat de acesta doar la jumătatea anului trecut.

Legiuitorii vor de asemenea să afle informații despre comunicațiile dintre Kukies și CEO-ul Goldman Sachs din Germania. Atât ministerul finanțelor cât și reprezentanții Goldman Sachs neagă informațiile.

Nu doar parlamentarii germani văd cauza problemelor BaFin la ministerul de finanțe german, slăbiciunea fiind semnată și de autoritățile de reglementare europene anul trecut.

Hans-Peter Burghof, un profesor de la Universitatea Hohenheim, afirmă că ministerul a angajat cu ani în urmă cei mai buni oameni ai autorității de reglementare.

„Și-au pierdut spiritul independenței”, declară Burghof.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău