Scandalul primelor plătite de Rusia pentru uciderea soldaților SUA | SUA for face „săpături”

  • 10 Iulie 16:43
Scandalul primelor plătite de Rusia pentru uciderea soldaților SUA | SUA for face „săpături”

Cei mai înalți responsabili ai Pentagonului și-au luat angajamentul joi "să ia măsuri" dacă armata SUA va ajunge să coroboreze informațiile despre primele plătite de Moscova pentru uciderea soldaților americani în Afganistan, notează Agerpres, citând AFP.

Întrebați de o comisie a Congresului în legătură cu aceste informații ale spionajului american, secretarul Apărării, Mark Esper, și șeful de stat-major american, generalul Mark Milley, care s-au exprimat public pentru prima dată cu privire la această afacere care a declanșat un scandal la Washington, au subliniat că serviciul militar de informații nu le-a "coroborat".

Washingtonul știe de mai mulți ani că Rusia îi sprijină pe insurgenții afgani, în special prin livrarea de arme, a afirmat generalul Milley. "Este însă o mare diferență între a înarma și a da ordine", a insistat el.

"Știm despre arme, știm despre sprijin", a adăugat generalul american. "Dar în cazul rușilor, nu avem vreo dovadă concretă, nici informații despre instrucțiunile date. Este ceva foarte diferit", a continuat el.

"Vom face săpături. Vom descoperi dacă este adevărat. Iar dacă este adevărat, vom lua măsuri", a dat el asigurări, fără să precizeze felul măsurilor avute în vedere.

La rândul său, Mark Esper a ținut să menționeze că, deși credibilitatea acestor informații nu a fost coroborată, Pentagonul ia "în serios" toate informațiile despre amenințări la adresa forțelor americane.

Cotidianul New York Times, urmat de Washington Post și Wall Street Journal, a raportat că agenți ruși au distribuit discret bani unor combatanți "apropiați talibanilor" pentru a ucide soldați americani sau ai NATO în Afganistan.

Informațiile în cauză au fost transmise președintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Națională de la Casa Albă a discutat despre acestea la sfârșitul lui martie fără a se lua vreo decizie, au adăugat cotidianele americane citând surse anonime din rândul spionajului SUA.

Rusia și talibanii au dezmințit în bloc aceste informații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
14
Mon
14
Tue
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău