Scandalul „Lăstăraș” | Ex-președintele asociației obștești a fost reținut. CNA a ridicat documente și bani pentru anchetarea cazului

  • 26 Octombrie 2018 19:03
Scandalul „Lăstăraș” | Ex-președintele asociației obștești a fost reținut. CNA a ridicat documente și bani pentru anchetarea cazului

Instanța de judecată a decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile în penitenciarul nr. 13 al fostului președinte al Asociației obștești „Lăstărașul”. Dorian Bogașevschi este bănuit că și-ar fi însușit, în interes personal, sume enorme de bani de la părinții copiilor care frecventau grădinița nr. 199 „Lăstăraș” din capitală.

Zdg, care citează un comunicat al CNA, scrie că bunurile care au fost supuse perchezițiilor de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție sunt bani, apartamente, mașini, arme, o bază de odihnă la Vadul lui Vodă, o școală privată și alte afaceri, care aparțin familiei fostului șef al Asociației Obștești „Lăstăraș”.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, peste jumătate de milion de lei, în valute diferite, au fost ridicați de la domiciliul bănuitului – bani proveniența cărora urmează să fie stabilită.

Pentru a efectua acțiunile de urmărire penală, ofițerii CNA au fost nevoiți să forțeze ușa de la intrarea în apartamentul bănuitului, deoarece acesta s-a baricadat în casă, refuzând să se conformeze cerințelor legale. Intervenția echipei speciale a CNA a fost necesară și pentru a intra în sediul Asociației „Lăstăraș” care se află în curtea grădiniței 199. De la fața locului, CNA a ridicat mai multe documente, contracte, înscrisuri, acte contabile etc. – toate acestea fiind relevante pentru anchetarea cazului sub toate aspectele. Totodată, CNA a ridicat și 500 de mii de lei.

Potrivit CNA, în perioada septembrie 2015 – august 2017, bărbatul, sub pretextul predării în cadrul grădiniței a lecțiilor de limbi moderne, informatică, artă plastică, muzică, coregrafie etc., ar fi perceput de la părinții sume de la 1200 – 1400 de lei lunar. Estimările arată că în fondul Asociației se acumulau lunar în jur de 600 de mii de lei, iar cea mai mare parte a banilor ar fi ajuns în buzunarul familiei lui.

În procesul de documentare a cazului s-a stabilit că bărbatul ar fi încheiat un contract de locațiune a unor încăperi ale grădiniței, pe care le-ar fi transformat în grupe private. Părinții copiilor erau forțați să achite plăți suplimentare, iar dacă refuzau erau obligați să părăsească instituția preșcolară sau erau transferați în grupe mai puțin dotate.

Avocatul inculpatului a spus că va contesta la Curtea de Apel decizia primei instanțe. Dorian Bogașevschi a refuzat să vorbească cu presa. Nici procurorul nu a dorit să ofere detalii pe caz.

sursa: Ziarul de Garda

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău