Scandalul Ibiza-gate din Austria şi conexiunile cu R.Moldova (Mold-street)

  • 21 Mai 09:21
Scandalul Ibiza-gate din Austria şi conexiunile cu R.Moldova (Mold-street) CTV News

Un video difuzat de publicaţiile germane Süddeutsche Zeitung (SZ) şi Der Spiegel a dus la demisia guvernului austriac. Alegerile noi ar trebui să aibă loc în septembrie 2019., notează Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, în imagini pot fi identificaţi vice-cancelarul Heinz-Christian Strache, liderul Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ, extremă dreapta) şi colegul său de partid, Johann Gudenus, care stau de vorbă, în iulie 2017 - cu numai câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Austria, la care extremiştii de dreapta din FPÖ au obţinut locul trei în preferinţele electoratului - cu o tânără ce pretinde a fi nepoata unui miliardar rus.

Nepoata oligarhului rus

Numele acestuia este Igor Makarov, el având în trecut afaceri importante în Republica Moldova (Fabrica Moldcarton, care a ajuns însă o ruină) şi a fost şi decorat în 2002, de Vladimir Voronin cu ordinul Gloria Muncii. Makarov a negat existenţa unei astfel de nepoate. 

Tânără se arată interesată de cumpărarea unui important pachet de acţiuni la influenta publicaţie austriacă "Kronen-Zeitung". Dacă ea ar achiziţiona 50%, restul de 50% ar urma a fi asigurat de firme apropiate formaţiunii FPÖ, se spune în film.

"Vrem să formăm un peisaj mass-media asemănător cu cel creat de (Viktor) Orban", spune Strache în filmul postat de SZ şi Spiegel. Premierul Ungariei controlează de ani buni presa din ţara sa. În discuţia înregistrată Strache mai declară că, dacă publicaţia va fi controlată astfel, atunci FPÖ îşi va asigura nu 27, ci 34% la alegerile din toamna acelui an.

Miliardarii din Austria în afacerea Ibiza

În schimbul acestui ajutor, Strache oferă contracte publice pentru o firmă de construcţii pe care tânără miliardară ar urma să o înfiinţeze.

Politicianul austriac devine mai concret în declaraţii atunci când spune că, dacă va ajunge la guvernare, ar renunţa la serviciile gigantului Strabag şi ar oferi contractele publice firmei nou înfiinţate de către partenera lui de dialog.

Deşi o asemenea decizie ar fi ilegală, tânăra care nu poate fi identificată în înregistrare, declară de mai multe ori că este dispusă să investească 250 de milioane de euro - bani negri. Deşi banii sunt proveniţi din surse ilegale, nici Strache, nici Gudenus nu se gândesc să încheie discuţia sau să îşi retragă oferta.

Mai mult! Strache se mândrește, de asemenea, cu legăturile cu super-bogați din Austria, menţionând numele unora şi modul cum aceştia contribuie la partid.

Citiți continuarea pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
7,27 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,6 m/s
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
6 °C
Wed
7 °C
Thu
6 °C

Curs oficial BNM 15 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 -0.0000
USD 17.3212 -0.0000
RON 4.0350 -0.0000
UAH 0.7352 -0.0000
RUB 0.2742 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău