Scandalul Ibiza-gate din Austria și conexiunile cu R.Moldova (Mold-street)

  • 21 Mai 2019 09:21
Scandalul Ibiza-gate din Austria și conexiunile cu R.Moldova (Mold-street) CTV News

Un video difuzat de publicațiile germane Süddeutsche Zeitung (SZ) și Der Spiegel a dus la demisia guvernului austriac. Alegerile noi ar trebui să aibă loc în septembrie 2019., notează Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, în imagini pot fi identificați vice-cancelarul Heinz-Christian Strache, liderul Partidul Libertății din Austria (FPÖ, extremă dreapta) și colegul său de partid, Johann Gudenus, care stau de vorbă, în iulie 2017 - cu numai câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din Austria, la care extremiștii de dreapta din FPÖ au obținut locul trei în preferințele electoratului - cu o tânără ce pretinde a fi nepoata unui miliardar rus.

Nepoata oligarhului rus

Numele acestuia este Igor Makarov, el având în trecut afaceri importante în Republica Moldova (Fabrica Moldcarton, care a ajuns însă o ruină) și a fost și decorat în 2002, de Vladimir Voronin cu ordinul Gloria Muncii. Makarov a negat existența unei astfel de nepoate. 

Tânără se arată interesată de cumpărarea unui important pachet de acțiuni la influenta publicație austriacă "Kronen-Zeitung". Dacă ea ar achiziționa 50%, restul de 50% ar urma a fi asigurat de firme apropiate formațiunii FPÖ, se spune în film.

"Vrem să formăm un peisaj mass-media asemănător cu cel creat de (Viktor) Orban", spune Strache în filmul postat de SZ și Spiegel. Premierul Ungariei controlează de ani buni presa din țara sa. În discuția înregistrată Strache mai declară că, dacă publicația va fi controlată astfel, atunci FPÖ își va asigura nu 27, ci 34% la alegerile din toamna acelui an.

Miliardarii din Austria în afacerea Ibiza

În schimbul acestui ajutor, Strache oferă contracte publice pentru o firmă de construcții pe care tânără miliardară ar urma să o înființeze.

Politicianul austriac devine mai concret în declarații atunci când spune că, dacă va ajunge la guvernare, ar renunța la serviciile gigantului Strabag și ar oferi contractele publice firmei nou înființate de către partenera lui de dialog.

Deși o asemenea decizie ar fi ilegală, tânăra care nu poate fi identificată în înregistrare, declară de mai multe ori că este dispusă să investească 250 de milioane de euro - bani negri. Deși banii sunt proveniți din surse ilegale, nici Strache, nici Gudenus nu se gândesc să încheie discuția sau să își retragă oferta.

Mai mult! Strache se mândrește, de asemenea, cu legăturile cu super-bogați din Austria, menționând numele unora și modul cum aceștia contribuie la partid.

Citiți continuarea pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău