Scandal în Ucraina în legătură cu un diplomat ucrainean antisemit

  • 18 Decembrie 2019 15:16
Scandal în Ucraina în legătură cu un diplomat ucrainean antisemit

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei s-a pomenit în centrul unui scandal, miercuri, după ce un tribunal de la Kiev l-a obligat să numească într-un post de diplomat un fost consul destituit anul trecut pentru postări antisemite, informează AFP, preluat de Age

Vasil Marușineț, în vârstă de 63 de ani, era consul al Ucrainei la Hamburg, Germania, înainte de a fi destituit în mai 2018 după o serie de postări "rușinoase", antisemite și "incitatoare la ură rasială" pe rețelele sociale, potrivit diplomației ucrainene.

Potrivit mass-media, el a publicat pe Facebook declarații insultătoare la adresa evreilor, afirmând că "să fii nazist este o onoare". De asemenea, el a postat o fotografie în care pozează cu un tort aniversar în forma cărții "Mein Kampf" a lui Adolf Hitler.

Fostul consul a contestat în justiție destituirea lui și a obținut câștig de cauză în noiembrie. "În dezacord" cu această decizie, diplomația ucraineană a informat într-un comunicat că "a fost constrânsă să se supună" deciziei, precizând totodată că a depus marți plângere la Curtea Supremă pentru a obține anularea acesteia.
 

Vasil Marușineț a fost astfel numit la 9 decembrie într-un post în cadrul ministerului și a primit circa 9.000 de dolari, sumă ce reprezintă salariile sale pe care nu le-a încasat după destituire, a precizat purtătoarea de cuvânt a diplomației ucrainene Katerina Zelenko.

"Ministerul Afacerilor Externe continuă să considere acțiunile și declarațiile lui Marușineț incompatibile cu rolul său de funcționar public și de diplomat ucrainean", subliniază ministerul, acuzându-l pe fostul consul că "a cauzat un prejudiciu considerabil imaginii Ucrainei pe plan internațional".

"O persoană care își permite atacuri antisemite sau xenofobe nu are niciun drept să ocupe un post diplomatic", a reacționat Inna Ioffe, directoarea Confederației evreiești ucrainene, evocând "o rușine pentru Ucraina".

Ucraina, a cărei istorie este marcată de numeroase pogromuri și masacre antisemite, l-a ales anul acesta la președinție pe Volodimir Zelenski, fost actor de comedie cu origini evreiești.

Potrivit unui studiu publicat anul trecut de institutul american Pew Research Centre, 5% dintre adulții din Ucraina susțin că nu doresc să-i accepte pe evrei drept concetățeni, unul dintre cele mai scăzute niveluri din Europa de Est.

Cu toate acestea, agresiunile și discursurile antisemite sunt o realitate în Ucraina și autoritățile sunt uneori acuzate de atitudine permisivă față de grupările neonaziste și ultranaționaliste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău