Scandal diplomatic | Ungaria adăpostește un fost premier macedonean, simpatizant al lui Putin, condamnat pentru corupție

  • 17 Noiembrie 2018 10:32
Scandal diplomatic | Ungaria adăpostește un fost premier macedonean, simpatizant al lui Putin, condamnat pentru corupție

Un scandal de proporții este în derulare în Ungaria. Fostul prim-ministru al Macedoniei, Nicola Gruevski pretinzând că a fost amenințat cu moartea, a solicitat azil politic în Ungaria, după ce a fost condamnat definitiv în țara sa, la doi ani de închisoare pentru abuz în serviciu și de asemenea are calitatea de învinuit în alte patru dosare de corupție.

Gruevski a fost premierul Macedoniei în perioada anilor 2006 – 2016. Este cunoscut ca un politician populist de dreapta, simpatizat de președintele rus, Vladimir Putin.

Gruevski a menținut relații deosebit de bune cu prim-ministrul maghiar, Orbán Viktor. Acesta din urmă a participat la campania electorală a Organizației Revoluționare a Macedoniei Interioare – Partidul Unității Naționale Macedoniene (VMRO-DPMNE) al cărei lider a fost Gruevski.

Cei doi politicieni – Orbán și Gruevski – au avut obiective politice comune, cum sunt antiimigraționismul și lupta împotriva presupusei ingerințe a lui George Soros în politica Europei Centrale și de Sud (prima mare demonstrație împotriva miliardarului american de origine maghiară a avut loc la Skopje).

Sosirea în Ungaria al lui Gruevski a fost confirmată și de autoritățile maghiare, însă nici Ministerul de Externe și de Comerț Exterior și nici Ministerul de Interne nu au dat detalii despre modalitatea în care fostul demnitar macedonean a ajuns la Budapesta, în condițiile în care pașaportul acestuia a fost retras de către autoritățile macedoniene. Ministrul care conduce cabinetul prim-ministrului, Gulyás Gergely a declarat doar că Gruevski a ajuns în mod legal în Ungaria, însă nu a dat detalii.

Juriști intervievați de cotidianul Népszava susțin că în lipsa unui pașaport valabil, fostul demnitar macedonean ar fi putut să treacă granița maghiară doar cu o aprobare specială, eliberată de Ministerul de Interne maghiar.

O altă întrebare a presei maghiare a fost de ce nu a rămas Gruevski în zona de tranzit, așa cum prevede legea în cazul celor care solicită azil în Ungaria.

Referitor la această întrebare, ministrul de externe Szíjjártó Péter a declarat că la cererea lui Gruevski, Oficiul pentru Imigrare și Cetățenie (BÁH) a acceptat ca petentul să-și depună cererea la Budapesta. Problema este însă că legea maghiară nu reglementează o astfel de posibilitate.

Chestiunea modalității prin care Gruevski a ajuns în Ungaria prezintă interes și pentru presa din Balcani. Un ziar din Albania scria că, potrivit informațiilor furnizate de poliția albaneză, Gruevski a solicitat azil la ambasada Ungariei din Tirana, și de acolo a plecat cu un autoturism al ambasadei, trecând frontiera cu Muntenegru și legitimându-se cu buletinul de identitate (cetățenii țărilor din Balcani pot trece frontiera doar cu buletinul).

Autoritățile albaneze nu l-au reținut, pentru că solicitarea de urmărire penală internațională a sosit doar în 13 noiembrie în Albania, iar Gruevski a plecat din această țară în seara zilei de 11 noiembrie.

Până în prezent, autoritățile maghiare nu au confirmat, dar nici nu au infirmat această ipoteză.

Indiferent de modalitatea în care Gruevski a ajuns în Ungaria, situația politică generată de această fugă a fostului premier macedonian este deosebit de stânjenitoare pentru guvernul maghiar și personal pentru Orbán Viktor. Cabinetul maghiar a primit deja un mesaj neobișnuit de univoc din partea Statelor Unite ale Americii.

Secretariatul de Stat American, printr-un comunicat precizează: locul fostului prim-ministru macedonian, Nikola Gruevski, cel care în țara sa a fost condamnat penal pentru abuz în serviciu, este în fața justiției din Macedonia. Degeaba a solicitat azil politic în Ungaria, Gruevski a fost condamnat în urma unui un proces echitabil și transparent, iar acesta este cercetat pentru alte patru infracțiuni de drept comun. Credem că Macedonia are dreptul să ducă până la capăt aceste proceduri, scrie în comunicatul secretariatului de stat american.

Între timp, Macedonia a anunțat că va solicita guvernului maghiar extrădarea lui Gruevski.

În aceste condiții Ungaria poate să aleagă între trei soluții. Fie îl protejează pe Gruevski, permițându-i să rămână în Ungaria și riscând un scandal diplomatic major cu Statele Unite, Uniunea Europeană și cu o parte a țărilor din Balcani.

Fie îl extrădează pe fostul premier macedonian țării sale, dezamăgindu-l pe aliatul său strategic, Vladimir Putin și pe electoratul pro-guvernamental, care așteaptă o rezoluție în acest caz, care să fie o nouă dovadă a independenței și suveranității guvernului maghiar față de UE.

O ultimă variantă ar fi să îl lase pe Gruevski să fugă într-o țară terță – cel mai probabil în Rusia – ceea ce ar crea grave consecințe politice în ceea ce privește relațiile externe ale Ungariei cu țările occidentale. Surse diplomatice, sub anonimat, au declarat pentru Népszava că acest ultim scenariul este și cel mai probabil, notează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău