Scandal de corupție la Kiev. Viceministru, reținut pentru o mită de 400.000 de dolari. Mâncare pentru armată la prețuri umflate

  • 22 Ianuarie 2023 09:36
Scandal de corupție la Kiev. Viceministru, reținut pentru o mită de 400.000 de dolari. Mâncare pentru armată la prețuri umflate

Acuzații grave de corupție apar în presa ucraineană la adresa Ministerului Apărării din Ucraina, condus de Oleksiy Reznikov, care ar fi achiziționat un contract de 13,6 miliarde de grivne (aproximativ 360 milioane de dolari) pentru militarii ucraineni aflați pe front, transmite publicația ucraineană ZN.ua, citată de Kiev Independent și filiala ucraineană a Radio Europa Liberă.

Jurnaliștii publică documente și un grafic despre care susțin că ar demonstra faptul că prețurile alimentelor care ajung la militari din zonele Poltava, Sumi, Kiev, Jytomyr, Cernihiv și Cherkasy sunt supraevaluate, subliniind că pentru militarii din prima linie aceste alimente pot fi chiar și mai scumpe, scrie G4Media.

Publicația din Ucraina a comparat prețurile din contract cu prețurile din rețeaua „Silpo” din zona rezidențială a Kievului și, spre exemplu, Ministerul Apărării cumpără ouă cu 17 grivne pe bucată, în condițiile în care un ou în magazinele respective costă aproximativ 7 grivne.

sursa foto: Zn.ua

Cartofii, un element de bază în meniul soldaților, sunt, de asemenea, supraevaluați de peste două ori – 22 grivne pe kilogram (comparativ cu 8-9 grivne în „Silpo”). O pulpă de pui pentru militari este evaluată la 120 de grivne pe kilogram, prețul de magazin fiind de 80 de grivne.

Zn.ua susține că Ministerul Apărării nu a transmis un punct de vedere până la publicarea anchetei lor.

Jurnaliștii mai explică faptul că prețul ridicat nu poate fi justificat prin faptul că societatea contractată oferă și servicii de catering, pentru că pentru acest lucru primește separat 0,2% din valoarea totală a contractului.

Pe de altă parte, notează Kiev Independent, Parlamentul de la Kiev a decis să convoace conducerea Ministerului Apărării în urma acestor acuzații de corupție. Comisia parlamentară ucraineană pentru securitate națională, apărare și informații convoacă înalți oficiali ai Ministerului Apărării pentru a răspunde acuzațiilor jurnaliștilor potrivit cărora ministerul cumpără alimente pentru armată la prețuri umflate.

  • „În ceea ce privește achizițiile efectuate de Ministerul Apărării, astfel de prețuri umflate nu sunt doar pentru alimente”, a declarat pe Facebook deputatul Mariana Bezuhla, vicepreședinte al Comisiei de securitate națională a Parlamentului.

Potrivit lui Bezuhla, care reprezintă fracțiunea guvernamentală Slujitorul Poporului (din care provine președintele Zelenski), Serviciul de Audit de Stat al Ucrainei și forțele de ordine analizează cheltuielile Ministerului Apărării.

Bezuhla a lăudat Ministerul Apărării pentru că a făcut multe pe fondul războiului, însă a spus că greșelile și posibila corupție nu ar trebui să fie trecute cu vederea.

Mykhailo Podolyak, un consilier al șefului cabinetului președintelui, a confirmat că auditul este în curs de desfășurare.

  • „Dacă acuzațiile se confirmă, ar trebui să-i găsim pe cei care au semnat acest contract de 13 miliarde de Hr, să facem o anchetă și apoi să îi tragem la răspundere pe acești oameni”, a declarat Podolyak într-o declarație televizată.

Conform redacției ucrainene a Europa Liberă contractul a fost semnat în luna decembrie 2022, cu Aktiv Company, iar în numele Ministerului Apărării a semnat Bohdan Khmelnytskyi, directorul Departamentului Achiziții de Stat al instituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău