Scandal bancar la Kiev. Kroll caută și miliardele din Ucraina

  • 11 Iulie 2017 11:32
Scandal bancar la Kiev. Kroll caută și miliardele din Ucraina

Autoritățile de la Kiev acuză celebra firmă de audit și consultanță PricewaterhouseCoopers (PwC) că nu a descoperit o gaură de 5,5 miliarde de dolari la cea mai mare bancă privată, care a trebuit să fie naționalizată de stat. 

Autoritățile din Ucraina iau în calcul chiar posibilitatea de a revoca dreptul grupului PwC de a face audit în cadrul băncilor locale, după ce autoritățile oficiale au descoperit o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanțul PrivatBank, instituție ce a fost naționalizată la sfârșitul anului trecut, se arată într-o analiză Financial Times, scrie mold-street.com

Situația marchează o lovitură reputațională puternică la adresa firmelor din Big 4 și în special împotriva PwC, care deja este pusă în fața unor anchete în Marea Britanie legate de auditul diviziei italiene a BT.

Descriindu-se ca „dezamăgită profund de calitatea auditului desfășurat de PwC pentru Privat Bank”, Banca Națională a Ucrainei a spus că va lua măsuri adecvate în legătură cu PwC în viitorul apropiat.

Referindu-se la o decizie în "viitorul apropiat", banca centrală a menționat în declarația sa că face evaluări pentru a asigura o "poziție juridică puternică, care poate fi contestată de PwC".

PwC, care sa descris ca fiind "angajată pe piața ucraineană și continuând un dialog constructiv cu Banca Națională a Ucrainei cu privire la această chestiune", nu exclude o astfel de provocare.

"Nu am fost informați că Banca Națională a Ucrainei a decis să ne retragă de pe lista auditorilor bancari și, dacă este cazul, vom examina toate opțiunile pentru inversarea unei astfel de decizii", a declarat un purtător de cuvânt al PwC.

Banca centrală a Ucrainei a subliniat că are dreptul de a "exclude o firmă de audit de pe lista de auditori autorizați să efectueze auditul băncilor" și de a solicita camerei de audit din Ucraina să "lipsească o firmă de audit de dreptul de a efectua auditul oricărei entități din Ucraina".

Avertizarea adresată PwC a venit la câteva zile după ce banca centrală și ministerul finanțelor din Ucraina au declarat că foștii proprietari ai PrivatBank, miliardarii Igor Kolomoisky și Ghenadi Bogolyubov, s-ar putea confrunta cu o potențială confiscare a activelor în valoare de miliarde de dolari, după ce nu și-au respectat angajamentul de a restructura până la 1 iulie 2017, în mod voluntar împrumuturile asociate.

Miliardarul Kolomoisky a negat pretențiile autorităților că el și partenerul său au exploatat PrivatBank ca pe o "bancă de buzunar", direcționând 97% din împrumuturile comerciale către firme care se ocupă de fabrici metalurgice, posturi de televiziune și cluburi de fotbal.

Comparând un audit recent al PrivatBank de către Ernst and Young și evaluarea anterioară a PwC, banca centrală a Ucrainei a declarat că "diferența este mai mare de 160 miliarde de hrivne" sau aproximativ 6 miliarde dolari la cursul actual de schimb.

Concomitent cu aceste scandaluri autoritățile de la Kiev au contractat serviciile companiilor Kroll și AlixPartners pentru un forensic audit la Privatbank, care ar putea ajuta autoritățile de la Kiev să returneze fondurile scoase de la bancă și ascunse peste hotare.

Totodată a fost pus sechestru pe sute și mii de active ce ar aparține sau sunt asociate grupului Privat a lui Kolomoisky.

Pe 18 decembrie 2016, Guvernul de la Kiev a luat decizia despre naționalizarea Privatbank, cea mai mare instituție financiară din Ucraina, controlată de miliardarii Igor Kolomoisky și Ghennadi Bogoliubov, care ocupă locurile doi și trei în ultimul clasament al celor mai bogați oameni de afaceri din Ucraina, alcătuit de revista Forbes.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău