Scăderi spectaculoase ale prețurilor la gazele naturale. De ce Rusia nu va avea noroc nici în această iarnă

  • 19 Mai 2023 10:21
Scăderi spectaculoase ale prețurilor la gazele naturale. De ce Rusia nu va avea noroc nici în această iarnă

Prețul gazelor naturale din Europa a continuat să scadă, atingând joi un nou minim al ultimilor aproape doi ani, în condițiile în care nivelurile confortabile de depozitare din Europa și temperaturile în creștere au redus cererea, potrivit AFP.

Contractul futures olandez TTF, considerat de referință în Europa, se tranzacționa joi în jurul valorii de 30,09 euro pe megawatt oră (MWh) în jurul orei 16:00 GMT, la scurt timp după ce a atins 29,69 euro pe MWh, un preț care nu a mai fost înregistrat din iunie 2021, scrie Hotnews.ro.

De asemenea, gazul britanic a atins joi cel mai mic preț din iunie 2021, în scădere cu peste 63% de la începutul anului. În SUA, prețul gazelor a scăzut cu peste 43% de la începutul anului 2023.

„Combinația dintre o iarnă blândă, exporturile record de GNL din SUA și cererea moderată din sectoarele rezidențial și industrial a împins în jos prețurile europene la gaze”, a declarat pentru AFP Biraj Borkhataria, analist la RBC Capital Markets.

Refacerea stocurilor pentru iarnă și speranțele deșarte ale Rusiei

„Încălzirea globală reduce cererea de gaze pentru încălzire”, a declarat într-o notă Bjarne Schieldrop, analist la Seb.

Nivelurile de stocare în Europa sunt chiar „aproape de niveluri record pentru această perioadă a anului”, a spus Schieldrop.

Prin urmare, Europa este pe drumul cel bun pentru a-și reface stocurile înainte de iarna viitoare. Rusia anunțase din nou că Occidentului îi va fi mai greu în iarna care va veni și va îngheța.

Scăderea prețurilor la energie (gaze, dar și petrol, în scădere cu peste 10% de la începutul anului pentru Brent) contribuise la scăderea ratei anuale a inflației în zona euro din noiembrie până în martie, dar aceasta a început să crească din nou ușor, până la 7% în aprilie.

În pofida scăderii prețurilor, „inflația europeană se dovedește dificil de controlat”, a subliniat Edward Moya de la Oanda, intervievat de AFP.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău