Scăderea costurilor pentru energiile regenerabile subminează termocentralele pe cărbune

  • 22 Iunie 2021 15:17
Scăderea costurilor pentru energiile regenerabile subminează termocentralele pe cărbune

Costul surselor de producție a energiei regenerabile este mai mic decât cel al noilor termocentrale pe cărbune și chiar decât cel al unor termocentrale existente, arată un raport publicat marți de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA), transmite Reuters.

Din cauza energiei mai ieftine provenite din surse regenerabile, termocentrale pe cărbune cu capacități de până la 800 de Gigavați ar putea fi înlocuite de noi capacități regenerabile, ceea ce ar permite realizarea unor economii de până la 32 de miliarde de dolari pe an și ar reduce emisiile de CO2 cu până la trei gigatone.

"În condițiile în care costurile pentru energia fotovoltaică și cea eoliană onshore au scăzut, noile capacități regenerabile sunt nu doar mai ieftine decât noile capacități din domeniul combustibililor fosili dar și sub costurile operaționale ale termocentralelor pe cărbune existente", subliniază raportul anual publicat de IRENA.

Eliminarea cărbunelui din producția de electricitate este crucială pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris privind limitarea creșterii temperaturii medii globale la mai puțin de două grade Celsius. Agenția Internațională a Energiei estimează că cererea mondială de cărbune va scădea cu aproximativ 8% în 2020.

Anul trecut, costul mediu ponderat al energiei electrice (LCOE) pentru noile capacități de producție a energiei eoliene onshore a scăzut cu 13% comparativ cu 2019, în timp ce în cazul capacităților eoliene offshore s-a înregistrat o scădere de 9% iar pentru capacitățile de producție a energiei fotovoltaice scăderea a fost de 7%.

LCOE include costul producției unui megawat oră de electricitate, plus capitalul în avans și costurile de dezvoltare, costurile de finanțare și comisioanele pentru operare și mententanță.

Între 2010 și 2020, indicatorul LCOE pentru noile proiecte de producție a energiei fotovoltaice a scăzut cu până la 85%, în timp ce pentru noile proiecte din domeniul energiei eoliene onshore a scăzut cu 56% iar pentru capacitățile eoliene offshore s-a înregistrat o scădere de 48%.

În Europa, costurile de operare pentru noile termocentrale pe cărbune sunt cu mult peste costurile noilor panouri fotovoltaice și cele ale turbinelor eoliene onshore, dacă sunt incluse și costurile certificatelor de poluare. În schimb, în SUA și în India, costurile de operare pentru noile termocentrale pe cărbune sunt mai mici decât cele pentru instalații regenerabile, deoarece nu există un preț care trebuie plătit pentru emisiile de CO2. Cu toate acestea, raportul IRENA susține că în SUA între 77% și 91% din termocentralele pe cărbune existente au un cost de operare mai mare decât noile panouri fotovoltaice și turbine eoliene, în timp ce în India raportul este cuprins între 87% și 91%.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău