Scădere dramatică a remitențelor

  • 05 Martie 2015 14:46
Scădere dramatică a remitențelor

Moldovenii aflați la muncă peste hotare trimit tot mai puțini bani acasă.

Astfel, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, transferurile  s-au diminuat în luna ianuarie cu 24 de milioane de dolari, până la 68 de milioane, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Acest trend descendent va continua și pe parcursul următoarelor luni, susțin experții, lucru ce va genera o scădere considerabilă a consumului, dar și va pune presiune pe sistemul fiscal și așa șubrezit de șocurile valutare din ultima perioadă.

Transferurile bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, în luna ianuarie 2015, au fost de 68 de milioane dolari, cu 25% mai mici în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, când în țară au intrat peste 92 de milioane dolari.
Potrivit datelor BNM micșorarea volumului remiterilor ar fi fost cauzată de deprecierea semnificativă a valutei naționale față de dolar, pe parcursul acestui an, precum și de situația economică dificilă din Federația Rusă.

Scăderea remitențelor se va răsfrânge negativ asupra economiei Republicii Moldova, consideră directorul de programe din cadrul Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Dumitru Budianschi, lucru ce va afecta negativ puterea de cumpărare a populației, iar în consecință vor fi puse presiuni pe leul și așa slăbit de ultimele șocuri valutare.

„Scăderea volumului remitențelor va influența aproape toți factorii macroeconomici. O reducere a acestora cu 20% ar genera o înrăutățire pe care o vom resimți cu toții a creșterii economice. Toate aceste lucruri vor duce la o scădere dramatică a consumului și vom avea, drept urmare un sector public foarte slab”, consideră Dumitru Budianschi.

Expertul economic, Andrei Chițanu, crede că remitențele vor continua să se diminueze, anticipând o reducere a acestora cu până la 20% în 2015.

„Anticipez o diminuare a remiterilor în comparație cu anul 2014 în limitele a 5-10%. Acesta ar fi un scenariu optimist, aș spune eu. Iar dacă e să privim real lucrurile și să mergem pe n scenariu realist-pesimist, aș anticipa o descreștere de până la 20 la sută”, declară Andrei Chițanu.

În ianuarie curent, cel mai mult au scăzut transferurile în ruble - doar 22 la sută din toți banii trimiși în țară. În schimb au crescut transferurile în dolari – până la 46,5 la sută, față de 28 la sută în 2014. Peste 31 la sută din transferuri au fost efectuate în euro.

În total, pe parcursul anului trecut moldovenii au trimis acasă un miliard 612 milioane de dolari, cu patru milioane de dolari mai mult în comparație cu anul 2013.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău