Scădere alarmantă a debitelor fluviilor Tigru și Eufrat în sudul Irakului

  • 26 Februarie 2023 16:18
Scădere alarmantă a debitelor fluviilor Tigru și Eufrat în sudul Irakului

Fluviile Tigru și Eufrat se confruntă cu o scădere importantă a nivelului apelor în sudul Irakului, au informat duminică autoritățile de la Bagdad, care au promis măsuri pentru a remedia situația în țara afectată de secetă, relatează Agerpres.

În Nassiriya, capitala provinciei Dhi Qar din extremul sud al Irakului, nivelul fluviului Eufrat este atât de scăzut încât se poate vedea albia pe alocuri, în apropierea malurilor și a pilonilor podurilor aflate pe cursul apei.

Tigru și Eufrat izvorăsc din Turcia, iar autoritățile irakiene acuză cu regularitate Ankara și Teheranul că au redus considerabil debitul fluviilor spre Irak, din cauza barajelor construite în amonte.

Referindu-se la "scăderea nivelului apei în unele provincii sudice", Ministerul Resurselor de Apă din Irak a imputat duminică criza "cantității mici de apă provenite din Turcia vecină", potrivit unui comunicat. "Acest lucru a condus la o scădere bruscă a rezervelor de apă ale țării", a mai spus el.

Fenomenul este accentuat de practicile defectuoase de irigare din Irak, cu o exploatare excesivă a apei din fluvii, ministerul acuzând fermierii că "nu respecta suprafețele" stabilite de autorități pentru culturile din această iarnă.

Principalele rezerve de apă ale țării sunt reținute de baraje în nordul Irakului, provocând în mod regulat furia provinciilor din sud care consideră că sunt afectate.

Scăderea nivelului apelor fluviilor Tigru și Eufrat în sud este "temporară", a declarat Khaled Chamal, purtătorul de cuvânt al Ministerului Resurselor de Apă.

Cu precipitații în scădere și ani succesivi de secetă, Irakul este una dintre cele cinci țări ale lumii cele mai expuse anumitor efecte ale schimbărilor climatice, potrivit ONU

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău