Scade numărul cazurilor de rabie

  • 27 Septembrie 2022 14:58
Scade numărul cazurilor de rabie

Pe parcursul anului trecut, au fost depistate în jur de 20 de animale cu rabie, iar autoritățile raportează o scădere semnificativă în comparație cu anul 2020, când s-au înregistrat puțin peste 80 de cazuri. Specialiștii presupun că situația ar fi condiționată de diminuarea numărului vulpilor bolnave depistate în această perioadă, ele fiind principala sursă de infecție, atât pentru fauna sălbatică, cât și pentru cea domestică. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de luptă împotriva rabiei, marcată pe 28 septembrie, transmite IPN.

În acest an, Ziua mondială de luptă împotriva rabiei se desfășoară cu genericul: „Rabia: o sănătate, zero decese”. Activitatea este dedicată eliminării rabiei atât la oameni, cât și la animale, în sprijinul realizării Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD): zero decese până în 2030.

Potrivit ANSP, rabia, boală care poate fi prevenită, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății și bunăstării oamenilor în peste 150 de țări. Peste 59 de mii de oameni mor anual din cauza rabiei. Mușcătura unui câine infectat reprezintă principala sursă de infecție în 99% din cazuri de rabie umană. Din toate persoanele mușcate de animale, 40% sunt copii sub vârsta de 15 ani.

În anul 2021, în Moldova s-a micșorat și circulația virusului rabic în populația animalelor domestice, de la 66 la 16. Situația ar putea fi condiționată de diminuarea numărului vulpilor bolnave depistate în această perioadă, de la 13 la 4.

Conform rapoartelor statistice anuale, în instituțiile medico-sanitare teritoriale pe parcursul anului 2021 s-au înregistrat 4 790 de persoane agresate de diferite categorii de animale, ce corespunde practic indicatorului respectiv pentru 2020. Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat și, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. Potrivit specialiștilor, datorită adresării precoce după asistență antirabică și primirii tratamentului curativ-profilactic, apariția rabiei este anual prevenită la 120-200 de persoane agresate de diverse animale cu diagnosticul confirmat de rabie.

Potrivit ANSP, pe parcursul anilor 2020-2021, în Republica Moldova, cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate. Însă în anul 2019 un copil de 11 ani a murit fiind diagnosticat cu rabie. Totul s-a întâmplat după ce băiatul a fost zgâriat de un câine necunoscut, care i-a sărit în spate în timp ce mângâia un alt patruped.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:84 %
Vint:5,66 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău