Scad ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight

  • 20 Martie 2023 18:09
Scad ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se stabilește la nivel de 14%, comparativ cu 17% în februarie. Totodată, ratele de dobândă la creditele overnight se stabilesc la nivelul de 16%, în comparație cu 19% luna trecută, iar la depozitele overnight se stabilesc la nivelul de 12%, comparativ cu 15% anual. Măsurile se regăsesc în hotărârea Comitetului Executiv al Băncii Naționale a Moldovei din 20 martie, transmite IPN.

S-a mai decis menținerea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34% din baza de calcul. De asemenea, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45% la sută din baza de calcul.

Potrivit BNM, decizia de relaxare monetară continuă măsurile stimulative de politică monetară adoptate la sfârșitul anului trecut. „BNM urmărește stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste. Informațiile macroeconomice noi confirmă, în mare parte, validitatea ultimei prognoze”, precizează instituția.

Inflația anuală a scăzut cu 1,4 puncte procentuale, până la 25,9% în luna februarie 2023. Inflația efectivă a fost cu un punct procentual mai înaltă decât prognoza.

BNM menționează că balanța riscurilor abaterii prognozei inflației este dezinflaționistă, iar incertitudinile rămân pronunțate. Principalele surse sunt situația tensionată în regiune, reflectarea în statistică a compensațiilor la energie, cererea și prețurile externe mai mici. Prognozele pentru zona euro s-au stabilizat atât în privința inflației, cât și a creșterii economice. Printre principalele incertitudini privind cererea mondială sunt încetarea politicii zero COVID din China și atingerea plafonului de îndatorare în SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău