SBU, despre dezertoarea din Donbas: A informat despre un plan de invazie la scară largă al Rusiei în Ucraina

  • 06 Martie 2019 16:01
SBU, despre dezertoarea din Donbas: A informat despre un plan de invazie la scară largă al Rusiei în Ucraina

Svitlana Druk, care a luptat de partea pro-rușilor în Donețk și a fost unul dintre personajele unui film propagandistic al Kremlinului, a fugit din zona controlată de rebeli și se află pe teritoriul Ucrainei controlat de forțele Kievului

Potrivit Mediafax, care citează Europa Liberă, femeia s-a înrolat de partea rebelilor pro-ruși în 2014. A urcat rapid pe scara ierarhică în batalionul Vostok, condus de Oleksandr Khodakovski, fostul șef al unității de forțe speciale ALPHA din cadrul Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU).

În scurt timp, Svitlana a devenit o vedetă în mass-media din Rusia, unde era prezentată în lumina unei eroine călite în mirosul morții, precizează Europa Liberă. Mai mult, popularitatea ei a inspirat și un film rusesc de acțiune – „Micuța milițiană”, regizat de Alexei Kozlov.

În interviu, Svitlana Driuk a dat de înțeles că, de fapt, rolul ei în batalioanele separatiștilor a fost acela al unui agent de informații al Kievului, un detaliu coroborat și de precizările oficialilor SBU.

„Dezertarea lui Driuk a fost faza finală a unei lungi operațiuni derulate de unitatea de contrainformații a SBU, care a rezultat în obținerea unui martor ocular important al agresiunii rusești din Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă al SBU.

Potrivit SBU, Driuk a constituit o sursă consistentă de informații privind echipamentul militar folosit de separatiști, pozițiile de luptă ale unităților, precum și locațiile depozitelor de combustibil și armament greu care ar fi provenit din Rusia.

De asemenea, precizează SBU, tanchista a informat serviciile secrete și despre un plan de invazie la scară largă al Rusiei în Ucraina, cu „100.000 de trupe”, adăugând că fuseseră elaborate „documente specifice de identificare” pentru „fiecare soldat rus” care urma să participe la operațiunea militară de amploare. Documentele le-ar fi permis militarilor să se erijeze ușor în cetățeni din regiunile Donețk și Lugansk. 

Svitlana jură acum că este pregătită oricând să pună mâna pe armă și să apere teritoriul suveran al Ucrainei cu prețul vieții.

De asemenea, femeia a menționat că este pregătită să depună mărturie pentru „crimele de război” ale Rusie în fața Curții Penale Internaționale de la Haga.

Când a fost întrebată de ce a hotărât până la urmă să dezerteze, Svitlana a răspuns că s-a îndrăgostit de un ofițer de informații al Kievului. „Am aici, sper, un prieten foarte apropiat. Este membru al serviciului de securitate. N-am niciun regret”, a explicat Driuk.

Războiul separatist din estul Ucrainei s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău