Savantul cu rădăcini basarabene, Randy Schekman: Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea să apară până la sfârșitul anului 2020

  • 01 Iulie 2020 09:13
Savantul cu rădăcini basarabene, Randy Schekman: Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea să apară până la sfârșitul anului 2020

Vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea să apară până la sfârșitul anului 2020. De această părere este Randy Schekman, unul dintre cei mai reputați savanți, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în anul 2013.

Savantul are rădăcini basarabene și a fost invitatul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

„Sunt foarte optimist că vom avea un vaccin eficient până la sfârșitul anului. Diferența dintre eforturile pe care le depun cercetătorii să găsească un vaccin pentru coronavirus și eforturile depuse pentru elaborarea vaccinurilor pentru alte maladii este criza mondială în care ne aflăm. Foarte multe companii din întreaga lume și guvernele statelor au investit miliarde de dolari în cercetări paralele. Multe dintre acestea vor eșua, dar unele dintre ele, sunt convins, vor avea rezultate în elaborarea măcar parțială a unui vaccin până la finele anului”, a spus Randy Schekman.

Randy Schekman spune  că odată cu apariția vaccinului, cercetătorii trebuie să producă miliarde de doze pentru a imuniza populația planetei.

„Este un efort imens care va necesita o cooperare masivă dintre guverne și industria privată. Cred că odată ce vom avea un asemenea vaccin, cu eficacitate parțială, producția acestuia va fi realizată foarte repede, iar dozele vor deveni accesibile pentru toată lumea până anul viitor”, a precizat savantul.

Există mereu un pericol ca virusul să sufere mutații, iar vaccinul să nu mai fie bun. Cercetătorii au nevoie de timp pentru a găsi soluții.

„Există mereu un pericol ca virusul să sufere mutații, iar vaccinul să nu mai fie bun. Asta e problema cu HIV, care suferă mutații atât de rapid încât este practic imposibil să faci un vaccin eficient. Din fericire, în cazul SARS-CoV-2, care provoacă Covid-19, mutațiile nu se produc atât de repede ca să fie rezistente la vaccin”, a spus Randy Schekman.

Profesorul Randy Schekman are rădăcini basarabene și a mărturisit  că anul viitor ar putea veni în Republica Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău