Savant rus, acuzat de divulgare a unor secrete de stat într-un articol

  • 05 Februarie 2015 16:47
 Savant rus, acuzat de divulgare a unor secrete de stat într-un articol

Un om de știință rus în domeniul nuclear a fost acuzat că a divulgat secrete de stat după ce a publicat un articol într-o revistă cehă, el riscând o condamnare de până la patru ani de închisoare, a indicat miercuri avocatul acestuia.

Vladimir Golubiev, fost cercetător al principalului centru de cercetări și dezvoltare a armelor nucleare din Rusia, a fost acuzat de serviciile secrete ruse (FSB) că ar fi dezvăluit informații secrete din domeniul apărării într-un articol publicat în presa cehă, a explicat avocatul său, Evgheni Gubin, notează Agerpres.

FSB (ex-KGB) îi percheziționase apartamentul vara trecută și a deschis o anchetă penală împotriva savantului, potrivit lui Gubin. Avocatul precizează că clientul său și-a extras articolul din intervenția pe care a făcut-o în 2013 în cursul unei conferințe în Republica Cehă.

Contactat, FSB a refuzat să comenteze cazul.

Golubiev are interdicție de a părăsi orașul în care domiciliază și nu are dreptul să comunice cu presa, deși el neagă că ar fi comis o crimă și asigură că informațiile comunicate în articol erau deja publice.

Timp de 38 de ani, până în 2013, Golubiev a lucrat în Centrul federal nuclear rus, cunoscut în special prin faptul că a creat prima armă nucleară a URSS, și considerat echivalent rusesc al sitului american Los Alamos.

Potrivit avocatului său, capetele de acuzare care îl vizează reflectă o 'tendință generală' a autorităților ruse de a vedea 'spioni peste tot'.

'Am ajuns deja la circa 20 de persoane încarcerate pentru nimic', a denunțat la un post de radio Iuri Rijov, membru al Comitetului public pentru protecția oamenilor de știință.

Rusia și țările occidentale cunosc - din cauza crizei ucrainene - cea mai gravă confruntare între ele de la sfârșitul Războiului rece. Numeroși 'spioni' au fost descoperiți de o parte și de alta și expulzați, semn de agravare a tensiunilor între foștii inamici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău