S-au încheiat licitațiile de achiziție a energiei electrice pentru anul 2021

  • 31 Martie 2021 13:50
S-au încheiat licitațiile de achiziție a energiei electrice pentru anul 2021

Compania „Молдавская ГРЭС”, înregistrată provizoriu în Republica Moldova, a fost desemnată câștigător în toate licitațiile operatorilor din piața energiei electrice. Prețul agreat în urma negocierilor este de 53,5 USD/MWh sau cu aproximativ 10% mai mult decât în perioada precedentă. Agenția Națională pentru Reglementare în energetică precizează că în anul 2020 livrarea energiei electrice pentru toți operatorii pieței interne era asigurată de SA „Energocom” cu aceeași sursă de generare (ЗАО „Молдавская ГРЭС”), la prețul de achiziție a energiei electrice de 48,65 USD/MWh, transmite IPN.

Consiliul de Administrație al ANRE a examinat și avizat cu rezerve contractele de procurare a energiei electrice pentru furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport, și anume: ÎS Moldelectrica, SA „Red-Nord”, SA „FEE-Nord”, ÎCS „Premier Energy” SRL și ÎCS Premier Energy Distribution SA.

Contractele de procurare a energiei electrice au fost adjudecate drept urmare a desfășurării de către operatorii pieței energiei electrice a unor proceduri de licitații noi, aprobate de ANRE, menite să garanteze că energia electrică este procurată utilizând principii și mecanisme concurențiale de piață.

Competiția de adjudecare s-a desfășurat între cinci furnizori precalificați din Republica Moldova și Ucraina: ЗАО „Молдавская ГРЭС”; SA „Energocom”; „D Trading” LLC; „DE Trading” LLC; „Navitas Energy ” SRL.

ANRE precizează că în prima etapă, din lipsa a minimum trei oferte din partea companiilor precalificate la licitație, la 16 martie 2021 toți operatorii pieței energiei electrice au anulat licitațiile, anunțând desfășurarea repetată a acestora.

La etapa a doua, în cadrul licitațiilor repetate desfășurate la 22 martie curent, operatorii pieței au constatat existența a minimum două oferte de preț de la participanți diferiți și în conformitate cu procedura prestabilită au inițiat negocierea de preț final. Astfel, ANRE a constatat că „Молдавская ГРЭС”, înregistrată provizoriu  în Republica Moldova, a fost desemnată câștigător în toate licitațiile operatorilor din piața energiei electrice.

Agenția explică numărul redus de companii precalificate în procedurile de licitație prin dimensiunea pieței interne, lipsa unor interconectări cu piața țărilor Uniunii Europene (ENSO-E) și capacitatea limitată a ofertelor pentru livrarea energiei pe piața internă.

„Având în vedere rezultatele licitațiilor operatorilor pieței interne privind achiziția energiei electrice pentru anul 2021, metodologia tarifară în domeniu, indicatorii macroeconomici care au stat la baza tarifelor pentru energia electrică, ANRE constată lipsa premiselor legale de revizuire/majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali casnici și non-casnici pe parcursul anului curent”, precizează instituția într-un comunicat de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău