S-au dat premiile Gopo 2019. Filmul „Moromeții 2", de Stere Gulea - marele câștigător

  • 20 Martie 2019 09:05
S-au dat premiile Gopo 2019. Filmul „Moromeții 2

Filmul "Moromeții 2", de Stere Gulea, a fost marele câștigător al Galei Premiilor Gopo, care a avut loc, marți seară, la Teatrul Național București, producția adjudecându-și opt distincții.

"Mulțumesc foarte mult tuturor, și celor care au votat filmul ăsta, și celor care nu l-au votat. E o competiție și, în ultimă instanță, nu trebuie să ne supărăm. Dacă pierdem ne bucurăm, mai tăcut, când câștigăm realmente le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui film. (...) Trebuie să mulțumesc Luminiței Gheorghiu, lui Victor Rebengiuc, lui Mitică Popescu, lui Horațiu Mălăele și celorlalți care m-au ajutat să facem cei doi 'Moromeți'. Multă sănătate!", a spus Stere Gulea, la primirea premiului.

Producătorul Tudor Giurgiu a dorit să le mulțumească celor care l-au format, precizând că pentru el adevărata școală nu a fost în special cea făcută în facultate, ci cea pe care a primit-o pe platourile de filmare.

"Aș vrea să vă spun că la filmul ăsta a fost un singur moment cu adevărat complicat, atunci când, înainte de filmare, domnul Rebengiuc ne-a anunțat că nu mai poate să mai joace în film. Aș vrea să-i mulțumesc pentru tot ce a făcut în prima parte și pentru tot ce va mai face de acum încolo în carieră și lui Horațiu Mălăele, pentru că a făcut un rol extraordinar", a afirmat Tudor Giurgiu.

El a încheiat spunând că, în România, cinematografele continuă să se închidă, iar filmele trăiesc doar cu ajutorul pe care-l primesc de la cei care primesc peliculele în multiplex-uri.

"Mi-am dat seama că în București, în ultimii ani, s-au făcut teatre. E o mare pasiune și preocupare din partea tuturor edililor, primarilor, de atunci, de acum, din viitor, să facă teatre. Cinematografele s-au închis, au dispărut și trăim cu filmele ăstea, 'Moromeții' e unul din ele, datorită celor care au multiplex-uri și care, din fericire, ne iau filmele și ne ajută. M-aș bucura să avem săli, să ne arătăm filmele, dar pentru asta cred că trebuie noi să ne ajutăm. O să putem să mergem și la vot, dar nu știu cât de multe lucruri se vor schimba, pentru că în toți anii trecuți am avut varii guvernări dar am ajuns tot așa, chinuiți, fără săli și arătându-ne filmele prin săli de sport, cum am pățit la Alexandria sau în alte locuri. Nu mai stați pe gânduri și faceți ceva cu toții, pentru că e important să ne salvăm sălile alea, câte mai avem, și să luptăm pentru asta", a mai spus Tudor Giurgiu.

Directorul de imagine, Vivi Drăgan Vasile, a primit, pentru imaginea filmului "Moromeții 2", premiul Romanian Society Of Cinematographers (RSC).

Aceeași peliculă a câștigat și Premiul Publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2018 - 192.122 de spectatori și încasări de 3.774.261,31 lei.

Evenimentul de la Teatrul Național București a fost prezentat de actorul Alexandru Bogdan și a cuprins și o serie de clipuri video care au parodiat momentul 10 august 2018.

"Un documentar original, marca Gopo, în onoarea zilei de 10 august. (...) Ca să nu mai repetăm 10 august poate ar fi mai bine să ieșim și să votăm", a spus actorul, la finalul clipurilor.

Artiștii români din lumea filmului care au murit au fost omagiați, în cadrul unui moment artistic dedicat lor.

De asemenea, la Premiile Gopo au fost acordate și distincții onorifice.

Regizorul și producătorul Dan Chișu a primit Premiul Special pentru susținerea și încurajarea producției de film independent din România, iar maestrului de lumini Ion Nica i-a fost înmânat premiul special al galei.

Actorului Constantin Dinulescu i-a fost acordat Premiul pentru întreaga activitate. Artistului, care în ziua galei a împlinit vârsta de 86 de ani, i-a fost adus și un tort, iar publicul i-a cântat "La mulți ani!".

"Cu mulți ani în urmă, la 18 ani, am avut cutezanța să mă înscriu într-o competiție uriașă, într-un maraton al profesiei noastre, pe care l-am parcurs în 68 de ani, zi de zi, cu pasiune, cu credință și cu respect pentru publicul din sală. Și, cum anii au trecut, pașii au început să devină mai șovăielnici, și în clipa aia a apărut acest omuleț care mi-a întins un pocal cu apă rece și limpede de izvor. O adâncă reverență în fața celor care au făcut ca omulețul să ajungă și la mine și pot să vă mărturisesc că în lumea noastră, a actorilor, cei bătrâni au o vorbă care s-a verificat în timp și și-a dovedit adevărul: 'Noi, actorii, trăim cât trăiește generația noastră' și pentru asta vreau să vă urez mulți ani de aici înainte, sănătoși, viguroși și la pungă groși", a spus Constantin Dinulescu.

Premiul pentru întreaga carieră i-a fost acordat actriței Ileana Stana Ionescu, trofeul fiindu-i înmânat de actrița Monica Davidescu.

"E foarte greu să accept premiul ăsta după o viață întreagă de premii, fiindcă eu am fost un copil premiant, din clasa I primară am avut premiu, și am primit premii, premii. Dar uite că acest premiu valorează mai mult decât tot ce am avut o viață întreagă și vă mulțumesc din toată inima. N-am cuvinte să vă exprim exact ce simt. Sunt atât de mândră și atât de copleșită de această premiere încât aș face orice pe lume ca să fiți și voi fericiți, să simțiți măcar un pic din bucuria mea. Vă mulțumesc din toată inima", a declarat Ileana Stana Ionescu pe scenă.

Printre cei care au urcat pe scenă pentru a înmâna statuetele Gopo, create de artistul Adrian Ilfoveanu, s-au aflat Tora Vasilescu, Valentin Teodosiu, Emilia Popescu, Carmen Tănase, Alexandru Bindea, Ileana Popovici, Victoria Răileanu, Istvan Teglaș, Bogdan Ficeac.

Premiile acordate în cadrul galei Premiilor Gopo 2019, în urma votului a aproximativ 600 de membri activi din industria cinematografică, sunt:

* Premiul pentru cel mai bun machiaj și cea mai bună coafură: Dana Roșeanu, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan, pentru filmul "Moromeții 2" de Stere Gulea

* Premiul pentru cele mai bune decoruri: Cristian Niculescu pentru filmul "Moromeții 2" de Stere Gulea

* Premiul pentru cel mai bun sunet: Dana Bunescu, Cristinel Șirli, Constantin Fleancu pentru filmul "Moromeții 2" de Stere Gulea

* Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj: "Cadoul de Crăciun", regia Bogdan Mureșanu

* Premiul "Tânără speranță": Iosif Paștina pentru rolul Niculae din filmul "Moromeții 2" de Stere Gulea

* Premiul pentru cele mai bune costume: Dana Păpăruz pentru filmul "Moromeții 2" de Stere Gulea

* Premiul pentru cel mai bun film de debut: "Soldații. Poveste din Ferentari", regia Ivana Mladenovic

* Premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar: Iulia Lumânare pentru rolul Cristina din filmul "Pororoca"

* Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar: Alexandru Dabija pentru rolul Movilă din filmul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari"

* Premiul pentru cel mai bun montaj: Dana Bunescu, Alexandra Gulea pentru filmul "Moromeții 2" de Stere Gulea

* Premiul pentru cel mai bun film documentar: "Caisă", regia Alexandru Mavrodineanu, producători Tudor Giurgiu, Alexandru Mavrodineanu (Hai-Hui Entertainment, Almafilm)

* Premiul pentru cel mai bun film european: "The Killing of a Sacred Deer" / "Uciderea cerbului sacru", regia Yorgos Lanthimos (Marea Britanie, SUA, Irlanda)

* Premiul pentru cea mai bună muzică originală: Massimiliano Nardulli pentru filmul "Charleston"

* Premiul pentru cea mai bună imagine: Vivi Drăgan Vasile pentru filmul "Moromeții 2"

* Premiul pentru cel mai bun scenariu: Radu Jude pentru filmul "Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari"

* Premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal: Cosmina Stratan pentru rolul Irina din filmul "Dragoste 1. Câine"

* Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal: Bogdan Dumitrache pentru rolul Tudor din filmul "Pororoca"

* Premiul pentru cel mai bun regizor: Constantin Popescu pentru filmul "Pororoca"

* Premiul pentru cel mai bun film: "Moromeții", regia Stere Gulea.

Premiul Romanian Society Of Cinematographers i-a fost acordat lui Vivi Drăgan Vasile, pentru imaginea filmului "Moromeții 2".

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău