Sate îngropate sub cenușă pe o rază de 500 de km după erupția vulcanului Shiveluch din Rusia. Stratul de 8,5 cm, recordul ultimilor 60 de ani / VIDEO

  • 11 Aprilie 2023 11:26
Sate îngropate sub cenușă pe o rază de 500 de km după erupția vulcanului Shiveluch din Rusia. Stratul de 8,5 cm, recordul ultimilor 60 de ani / VIDEO

Cenușa de la erupția vulcanului Shiveluch, din Kamceatka, Rusia, s-a întins pe 500 km, a informat marți, 11 aprilie, serviciul de presă al Institutului de Vulcanologie și Seismologie al Filialei din Orientul Îndepărtat al Academiei de Științe din Rusia, potrivit Kommersant. În doar patru ore, stratul de cenușă a ajuns la aproximativ 8,5 cm în cel mai apropiat sat, scrie hotnew.ro.

Vulcanul Shiveluch din peninsula Kamchatka, situată în extremitatea estică a Rusiei, a erupt marți dimineața devreme și a ridicat o coloană de cenușă înaltă de 10 kilometri, reprezentând o amenințare sporită pentru traficul aerian, a declarat echipa de răspuns la erupțiile vulcanice din Kamchatka (KVERT), potrivit Reuters.

Vulcanologii au avertizat că norul de cenușă de la vulcanul Shiveluch ar putea acoperi Petropavlovsk-Kamchatsky, care se află la 450 km, precum și alte așezări din regiune.

Norul de cenușă s-a răspândit acum pe o distanță de aproape 500 km.

Satul Klyuchi din Kamchatka, cea mai apropiată localitate de vulcan, este acoperit de cenușă.

Directorul Institutului de Vulcanologie și Seismologie al Filialei din Orientul Îndepărtat al Academiei de Științe din Rusia, Alexei Ozerov, a declarat că acesta este cel mai gros strat de cenușă care s-a depus în localitate în ultimii 60 de ani.

 

„Căderea unei cantități atât de importante de cenușă în Klyuchi - cea mai apropiată așezare de Shiveluch - a fost înregistrată ultima dată în 1964. Deja acum, a căzut un strat de aproximativ 8,5 cm, iar căderea de cenușă continuă", a declarat Ozerov.

Cenușa a s-a depus în trei așezări din Ust-Kamchatsky și în unele așezări din districtul Milkovsky din Teritoriul Kamchatka.

Oamenii au fost sfătuiți să nu-și părăsească locuințele, iar cursurile școlilor au fost suspendate.

 

Alimentarea cu energie electrică din două sate a fost afectată, iar la robinete curge apă amestecată cu cenușă.

Unul dintre cei mai mari și mai activi vulcani din Kamchatka, Shiveluch a avut aproximativ 60 de erupții substanțiale în ultimii 10.000 de ani, ultima erupție majoră fiind în 2007.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău