Șase țări din UE cer o autoritate europeană pentru combaterea spălării de bani

  • 09 Noiembrie 2019 11:21
Șase țări din UE cer o autoritate europeană pentru combaterea spălării de bani

Franța, Germania, Italia, Letonia, Olanda și Spania au adoptat o declarație comună prin care cer înființarea unei noi autorități de supraveghere care să preia de la statele membre ale Uniunii Europene autoritatea pentru combaterea spălării de bani, a anunțat Reuters sâmbătă, preluat de Agerpres.Cele șase țări consideră că este nevoie de un organism de supraveghere "central", pentru a opri fluxurile de bani murdari din sistemul financiar al UE

Inițiativa a apărut după o serie de scandaluri legate de bănci europene. Mai multe instituții de credit au fost închise în Letonia, Malta și Cipru, pentru spălare de bani, iar bănci mari din țările baltice și din nordul Europei au fost implicate în tranzacții de miliarde de euro cu bani murdari, prin filiala din Estonia a Danske Bank - un scandal la nivel continental.

Necesitatea unei autorități europene este susținută de istoricul multor eșecuri ale organismelor naționale de supraveghere, care ar fi trebuit să identifice și să blocheze spălarea de bani, se arată în declarația celor șase țări. "Când sunt în joc interese financiare mari, există riscul ca supraveghetorii naționali să fie influențați direct sau indirect de instituțiile supravegheate sau de grupuri de interese", afirmă documentul.

Statele semnatare apreciază că pentru combaterea spălării de bani ar putea fi înființată o nouă organizație sau ar putea fi extinse atribuțiile Autorității Bancare Europene (EBA). Anul acesta, UE a acceptat ideea revizuirii mandatului EBA în direcția respectivă, reamintește Reuters, însă reforma propusă de comisarul european pentru finanțe, fostul premier leton Valdis Dombrovskis, a fost considerată rapid ca insuficientă.

Declarația celor șase state marchează o schimbare a poziției Germaniei, care s-a opus până acum unor schimbări mai ambițioase, cerute de câteva luni de Franța, Italia și Spania. Documentul cere, totodată, noi reglementări împotriva spălării de bani, după ce legislația europeană în materie a fost revizuită deja de cinci ori - ultima oară, în urmă cu un an.

Apreciind că reformele de până acum nu au fost ferme, cele șase țări susțin că reglementările existente trebuie incluse într-o lege unică, aplicabilă în toate statele membre ale UE, și eliminarea posibilității actuale de adaptare a legislației europene în materie la prerogativele naționale. Astfel de adaptări au permis deja aplicarea mai îngăduitoare a regulilor în mai multe state, care - arată declarația comună - ar putea oferi "oportunități de arbitraj" pentru a atrage firme din domeniul financiar.

Miniștrii europeni de finanțe au discutat deja, luna trecută, despre reforma legislației împotriva spălării de bani, iar o nouă reuniune pe această temă este programată în decembrie, când se așteaptă adoptarea unei poziții comune la nivelul UE. Președinția finlandeză a Uniunii a pregătit în octombrie un proiect de rezoluție care ar putea fi adoptat luna viitoare; potrivit Reuters, schimbările prevăzute sunt în mare măsură similare cu cele propuse în declarația comună a celor șase state.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
6,07
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Sat
5
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău