Șase persoane cu dizabilități au ieșit din internat și s-au mutat la casa lor

  • 22 August 2018 12:25
Șase persoane cu dizabilități au ieșit din internat și s-au mutat la casa lor

Șase persoane cu dizabilități, care au ieșit din Internatul psihoneurologic din satul Bădiceni, raionul Soroca, de astăzi încep o viață nouă în afara instituției rezidențiale. Adulții s-au mutat la casa lor, în cadrul serviciului social „Locuință protejată” din satul Bădiceni.

Locatarii vor beneficia de toate serviciile existente în comunitate. Ei vor vizita medicul de familie, vor participa la evenimentele și sărbătorile organizate de primărie, iar ulterior se vor angaja în câmpul muncii, în funcție de capacitățile și preferințele lor. 

Cu ajutorul și sub îndrumarea asistentului social comunitar, persoanele cu dizabilități vor învăța să fie independente, mai responsabile, să aibă grijă de gospodărie, să interacționeze cu vecinii și sătenii. Datorită procesului de incluziune socială, inițiat de autorități și organizațiile neguvernamentale, datorită creării serviciilor sociale, tot mai multe persoane cu dizabilități părăsesc sistemul rezidențial de îngrijire și încep să trăiască în comunitate. 

Serviciul social a fost creat cu sprijinul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare, prin intermediul proiectului „Dezvoltarea serviciilor sociale în Republica Moldova în perioada 2017-2019”, implementat de People in Need și Caritas din Republica Cehă, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Din anul 2016, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a inițiat reforma sistemului rezidențial prin dezvoltarea serviciilor sociale alternative, bazate pe comunitate și nu pe îngrijirea rezidențială. Pînă acum, din sursele financiare ale Instituțiilor rezidențiale, au fost procurate 8 case, în care locuiesc 46 de beneficiari.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău