Șase grădinițe din Chișinău vor fi izolate termic cu ajutorul fondurilor europene

  • 01 Octombrie 2020 15:20
Șase grădinițe din Chișinău vor fi izolate termic cu ajutorul fondurilor europene

Șase grădinițe din capitală, frecventate de circa 2300 de copii, vor fi reabilitate termic în cadrul Proiectului „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău”.

Astăzi, 1 octombrie, a fost semnat contractul cu antreprenorul care a câștigat licitația primului tender. Lucrările de termoizolare vor dura timp de un an, transmite IPN.

În cadrul unui eveniment online desfășurat cu această ocazie, primarul Ion Ceban a spus că este un proiect mult așteptat, pentru că beneficiari nemijlociți sunt copiii.

Proiectul, în valoare de 25 de milioane de euro, este susținut financiar de BERD (10 milioane, împrumut), BEI (10 milioane, împrumut) și Fondul pentru energie E5P (5 milioane,grant).

Șefa biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare din Republica Moldova, Angela Sax, a menționat, în intervenția online, că pandemia a evidențiat importanța clădirilor în viața noastră. Este important ca acestea să fie sigure, stabile și durabile. Să fie mai eficiente din punct de vedere energetic. Iar grădinițele sunt un pas bun pentru a începe.

„Toate aceste îmbunătățiri, precum o mai bună izolare a pereților, acoperișurilor, ferestrelor și ușilor, scările întărite, sistemele de scurgere și ventilatoare reparate, vor contribui la grădinițe mai confortabile și mai sigure pentru copii și educatorii lor. Conștientizarea acestor măsuri ne va ajuta să creștem viitori lideri ai tranziției energetice”, a mai spus Angela Sax.

„Statele membre ale UE și UE susține toți membrii și statele din Parteneriatul Estic , chiar și pe timp de pandemie, și susține acțiunile menite să consolideze aceste state”, a declarat Gintautas Baranauskas, reprezentant al delegației Uniunii Europene la Chiținău, precizând că astăzi este un pas important pentru Parteneriatul Estic, pentru fondul E5P și pentru băncile finanțatoare.

Managera fondului responsabil pentru E5P, Ewa Manik, a subliniat că Fondul pentru energie oferă o subvenție considerabilă, de 5 milioane de euro, pentru a sprijini proiectul. „Grantul E5P de 5 mln de euro va fi cheltuit pe o gamă largă de resurse energetice, pentru a face grădinițele mai calde și mai rentabil pentru municipalitate să le mențină”, a subliniat Ewa Manik.

Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Anna Lyberg, a remarcat că e un proiect foarte important din punct de vedere al eficienței energetice. „Ne bucurăm foarte mult că putem face parte din donatori și putem aduce contribuția pentru sporirea eficienței energetice”, a menționat diplomata.

Acest proiect este un exemplu excelent de colaborare, a specificat Adam Bruun, reprezentant al BEI. Banca își propune să sprijine, cu aproape un trilion de euro, acțiunile de climatică și reabilitare ecologică în deceniul 2021-2030, pe care îl numește critic.

Lucrări de termoizolare se vor face la grădinițele nr.167, 146, 34, 112, 225, 127 .

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău