Șase deputați cer să fie declarată criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova

  • 17 Ianuarie 2020 10:56
Șase deputați cer să fie declarată criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova

Un grup de deputați ai Fracțiunii PAS, Blocul ACUM cere declararea crizei de mediu pe teritoriul Republicii Moldova. Deputații Dumitru Alaiba, Doina Gherman, Veronica Roșca, Galina Sajin, Virgil Pârslariuc și Oazu Nantoi au înregistrat o declarație la Secretariatul Parlamentul și solicită legislatorilor să o aprobe la una din ședințele plenare ale Parlamentului, transmite IPN.

Potrivit declarației, făcută public de către Dumitru Alaiba, „criza de mediu este următoarea mare amenințare pentru existența tuturor. Poluarea aerului, a apelor, a solului, gestionarea ineficientă a deșeurilor, reglementarea ineficientă a domeniului ocrotirii mediului și politicile care nu încurajează o schimbare de atitudine riscă să afecteze grav sănătatea populației, a generațiilor viitoare și să împiedice dezvoltarea durabilă a țării noastre”. „Da, politicienii trebuie să-și bată capul de problemele de mediu, pentru că problemele ecologice necesită decizii politice”, se spune în declarație.

De asemenea, este menționat faptul că „avem cele mai poluate râuri din Europa, cea mai mică rată de împădurire din Europa, cele mai multe gunoiști pe cap de locuitor și un aer cu care îți este greu să respiri”, iar „creșterea numărului zilelor de caniculă și a incidenței fenomenelor meteorologice extreme, corelate încălzirii globale, prognozate să crească în frecvență și intensitate în următoarele decenii, cauzează pagube sectorului agricol și, implicit, aduce daune economiei naționale”.

Deputații susțin că în Republica Moldova „suprafața ariilor naturale protejate de stat constituie doar 5,8% din teritoriul țării, astfel nefiind asigurată o conservare eficientă a diversității biologice”. La fel, menționează că „fondul forestier național constituie, oficial, doar 13,2% din suprafața țării, cu mult sub media europeană de 40%”, iar „suprafața pădurilor rămâne neschimbată în ultimii cinci ani în pofida plantărilor efectuate în ultimii ani”.

Grupul de deputați afirmă că problema de mediu trebuie recunoscută, deoarece devine mai periculoasă și mai devastatoare decât orice război mondial. „Întreaga planetă e în flăcări. Țara noastră nu poate fi o excepție. Parlamentele din tot mai multe țări declară stare de criză de mediu, pentru a impulsiona mai multă acțiune și determinare. Nu trebuie să fim o excepție. Este iresponsabil să negăm, să ignorăm, să tăcem.”, se mai spune în declarație.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău