Șapte localități din centrul R.Moldova pot începe lucrările în proiecte finanțate de UE

  • 08 Decembrie 2019 18:59
Șapte localități din centrul R.Moldova pot începe lucrările în proiecte finanțate de UE

Șapte localități din centrul țării au primit oficial vineri, 6 decembrie, la Ialoveni, documentația pentru proiecte de asigurare cu apă și eficientizare energetică a clădirilor publice. Elaborarea acesteia a fost posibilă datorită suportului Uniunii Europene, oferit prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova), transmite MOLDPRES.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), Viorel Jardan, a mulțumit, în cadrul evenimentului, Uniunii Europene și GIZ Moldova pentru suportul acordat, implicarea activă în soluționarea problemelor oamenilor din regiune, precum și pentru asistența și lecțiile învățate în procesul de realizare a fazei de proiectare. „A fost o muncă productivă și vreau să menționez deschiderea de care au dat dovadă reprezentanții localităților beneficiare și colaborarea acestora în procesul de lucru”, a subliniat Viorel Jardan.

La rândul său, Christina Otto, manager de proiect GIZ, a felicitat beneficiarii cu ocazia finalizării etapei de proiectare și le-a urat succes în cea de-a doua fază, care presupune lucrări propriu-zise de construcție a infrastructurii proiectelor selectate. „Aceste proiecte sunt rezultatul procesului de planificare și programare regională, în care au fost implicați mai mulți parteneri de dezvoltare, printre care UE, Suedia și Germania. În continuare UE va susține construcția infrastructurii pentru proiectele selectate, iar GIZ Moldova va sprijini partenerii locali în procesul de identificare a surselor de finanțare pentru alte programe", a declarat  Christina Otto.

Etapa de elaborare a documentației tehnice pentru cele șapte proiecte va fi urmată de o etapa de implementare a programelor prioritare pentru construcția infrastructurii propriu-zise. Achizițiile de lucrări de construcție pentru proiectele selectate sunt preconizate pentru luna ianuarie 2020 și se vor efectua prin intermediul ADR Centru.

Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldovei încă din 2013, iar sectorul a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant cu privire la  „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare  și eficiența energetică  în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova".

Bugetul total al acestuia constituie 3,5 milioane de euro, acordați de UE, și 325 de mii de euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12
Cer fragmentat
Umiditate:87 %
Vint:6,69 m/s
Sun
10
Mon
13
Tue
14
Wed
15
Thu
13

Curs oficial BNM 08 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău