Șapte localități din 10 și-au ales primarii din primul tur

  • 30 Mai 2022 08:00
Șapte localități din 10 și-au ales primarii din primul tur

Șapte localități din cele 10 în care duminică au avut loc alegeri locale noi și-au ales primarii din primul tur. Blocul Comuniștilor și socialiștilor a obținut două mandate de primar, tot două a obținut Partidul Liberal Democrat din Moldova, iar Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Puterea Oamenilor, Platforma Demnitate și Adevăr s-au ales cu câte un mandat. În alte trei localități în care niciunul dintre candidați nu a acumulat mai mult de 50% din voturile exprimate, va avea loc turul doi peste două săptămâni, transmite IPN cu referire la datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale.

Astfel, în satul Moara de Piatră, raionul Drochia, primar a devenit Valentina Bejenaru, candidat din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care a acumulat 64% din voturile alegătorilor.

În comuna Horodiște, raionul Rezina, 89% dintre alegători au votat pentru candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dorel Iurcu.

În satul Tătărești, raionul Strășeni, cele mai multe voturi, peste 64%, le-a acumulat candidatul Partidului Puterea Oamenilor, Vladimir Celeev.

În satul Hagimus, raionul Căușeni, primar a devenit Veaceslav Cucerov, candidat de la Partidul Liberal Democrat, acumulând 59% din voturi.

În satul Zăicani, raionul Râșcani, primar a devenit Victor Tăbîrța, de la Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, după ce a acumulat 91% din sufragii.

În comuna Bobeica, raionul Hâncești, primar a fost ales concurentul de la Platforma Demnitate ș Adevăr, care a acumulat 58% din voturile alegătorilor.

În comuna Lozova, raionul Strășeni, primar a fost ales candidatul de la Partidul Liberal Democrat, acumulând aproximativ 56% din voturile alegătorilor.  

Peste 2 săptămâni, în 3 localități din Republica Moldova va avea loc turul doi al alegerilor locale noi. Acestea sunt satul Zastânca, raionul Soroca, satul Glinjeni, raionul Fălești, și în comuna Ghetlova, raionul Orhei, transmite IPN.

Conform prevederilor Codului electoral, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare. În cazul în care niciun candidat nu întrunește această condiție, în termen de 2 săptămâni se va proceda la al doilea tur de scrutin, cu 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

CEC atenționează că toată informația oferită până la recepționarea documentelor în original de la organele electorale inferioare poartă un caracter preliminar.

Alegeri locale noi au avut loc duminică, 29 mai, în 10 localități din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău