Șapte cazuri de malarie în R. Moldova în 2022, dintre care două letale
-
25 Aprilie 2023 14:44
Republica Moldova are statut de țară liberă de malarie, însă anual se înregistrează cazuri de import. În anul 2022, s-au înregistrat șapte cazuri, două dintre care s-au soldat cu deces. Datele sunt prezentate în contextul Zilei mondiale de combatere a malariei, marcată pe 25 aprilie. Specialiștii în sănătate publică atenționează că malaria, boală care poate fi prevenită și tratată, continuă să aibă un impact devastator asupra sănătății, transmite IPN.
Genericul din acest an al Zilei mondiale de combatere a malariei este: „E timpul să ajungem la malarie zero: să investim, să inovăm și să punem în aplicare”. Scopul este conștientizarea necesității de a „pune în aplicare” instrumentele și strategiile disponibile pentru a atinge ținta de a reduce cu cel puțin 90% incidența malariei până în 2030.
Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viață, cu transmitere prin înțepătura țânțarilor infectați. Călătorii din regiunea europeană, cu destinația țărilor endemice la malarie, necesită administrarea tratamentului profilactic. Simptomele clinice pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în țara endemică și în decurs de până la doi ani după părăsirea acesteia. Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că femeile însărcinate, copiii cu vârsta sub 5 ani, persoanele cu HIV sau SIDA prezintă un risc mai mare de a face forme severe de boală.
În cazul în care persoana suspectează primele semne de boală: febră înaltă, frisoane, dureri de cap (cefalee) la 10-15 zile de la sosirea într-o țară endemică, trebuie să solicite asistență medicală.
Conform celui mai recent Raport mondial privind malaria, în 2021, s-au înregistrat 247 de milioane de cazuri de malarie, comparativ cu 245 de milioane în 2020.