Săptămâna Verde Europeană | Zero poluare pentru oameni mai sănătoși și o planetă mai sănătoasă, obiectivul pe care și l-a propus UE

  • 02 Iunie 2021 13:18
Săptămâna Verde Europeană | Zero poluare pentru oameni mai sănătoși și o planetă mai sănătoasă, obiectivul pe care și l-a propus UE

„Zero poluare pentru oameni mai sănătoși și o planetă mai sănătoasă” – acesta este obiectivul ambițios pe care și l-a propus Uniunea Europeană. În acest context, autoritățile din Republica Moldova vor să se alieneze acestui obiectiv și să asigure un mediu mai curat și respectiv mai sănătos. Mai multe acțiuni pentru un mediu sănătos sunt discutate la Chișinău în cadrul Săptămânii verzi Europene.

Zero poluare pentru apă, aer și sol – asta își dorește Uniunea Europeană pentru următorii ani și spre acest obiectiv tind și autoritățile de la Chișinău. Acestea amintesc faptul că poluarea este cea mai mare cauză a multiplelor boli psihice, fizice și a deceselor premature, în special în rândul copiilor, persoanelor cu anumite afecțiuni medicale și persoanelor în vârstă. Autoritățile actualizează strategia de reducere a emisiilor, declară Ministrul în exercițiu al Agriculturii, Mediului și Dezvoltării Regionale, Ion Perju.

Intenționăm să promovăm în continuare dezvoltarea economică verde, să reducem emisiile, să minimalizăm și să reciclăm deșeurile. Anul trecut, Moldova și-a asumat un obiectiv necondiționat de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu 70 la sută, sub nivelul anilor 1990, ceea ce ne propunem să facem până în 2030”

Deocamdată, datele privind poluarea mediului înconjurător în Republica Moldova arată îngrijorător, spune Marina Lungu, reprezentantă a Agenției de Mediu.

În aerul monitorizat în orașele Chișinău și Bălți, pe parcursul ultimilor ani, se constată depășirea de concentrații maxime admisibile a mai multor poluanți importanți. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt înregistrate 5793 de întreprinderi poluatoare ale aerului atmosferic, dintre care peste trei mii sunt cazangerii. Datele arată că peste 70 la sută din apele din Republica Moldova sunt foarte poluate”.

Săptămâna Verde Europeană se desfășoară în Republica Moldova în perioada 31 mai - 04 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău