Săptămâna Națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci | Care sunt simptomele și cu ce recomandări vin specialiștii

  • 08 Octombrie 16:28
Săptămâna Națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci | Care sunt simptomele și cu ce recomandări vin specialiștii

În perioada 7-13 octombrie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică desfășoară Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci. Campania are loc pe fundalul creșterii numărului de cazuri de intoxicare cu ciuperci în ultimul timp, transmite Radio Chișinău.

De la începutul anului, au fost raportate 107 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, fiind afectate 159 de persoane, dintre care 19 sunt copii. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în municipiul Chișinău și raioanele Orhei, Strășeni, Ungheni, Călărași, Telenești și Sângerei, majoritatea intoxicațiilor fiind cauzate de ciuperci culese din grădini sau cumpărate de la comercianți neautorizați.

Medicii atenționează că primele simptome ale intoxicației cu ciuperci pot apărea în aproximativ două ore de la consumul lor și se manifestă prin greață, vomă, diaree și transpirație excesivă. Dacă simptomele persistă și după 6 ore, pot apărea cefaleea și amețeala, iar după 72 de ore complicațiile devin severe, înregistrându-se insuficiență hepatică și renală, care pot duce la deces. De asemenea, anumite ciuperci devin toxice atunci când sunt consumate împreună cu alcool.

Specialistul în sănătate nutrițională și a copiilor, Lidia Cracea, a subliniat cât de importantă este reacția rapidă în cazul intoxicației cu ciuperci.

„La apariția primelor simptome ale intoxicatiei cu ciuperci, apelați imediat numărul de urgent 112. Până vine 112, asigurați-vă că persoana intoxicată va bea cât mai multă apă, 2−3 litri de apă la temperatura camerei. Nu se recomandă apă caldă sau sărată pentru că facilitează trecerea toxinelor în circuitul sanguin. Se recomandă provocarea vomei pentru a elibera conținutul stomacului până apele vomitive devin limpezi”, a spus experta într-o intervenție pentru Radio Chișinău. 

De asemenea, Lidia Cracea le recomandă cetățenilor să cumpere ciuperci comestibile cultivate sau sălbatice, dar numai de la societăți autorizate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
20
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău