Săptămâna într-o oră din 5 aprilie 2019

  • 08 Aprilie 2019 15:20
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii.

*

Consultări la președinție între PSRM și PDM

Socialiștii și democrații au avut marți, 2 aprilie a.c., primele consultări oficiale, mediate de președintele Igor Dodon, în vederea creării unei alianțe de guvernare după alegerile parlamentare. Liderii PSRM și PDM, Zinaida Greceanîi și Vlad Plahotniuc, au vorbit despre viziuni comune pe anumite domenii, dar și despre divergențele existente între cele două formațiuni. Igor Dodon, care a anunțat că aceasta a fost ultima implicare a sa în negocieri, s-a declarat rezervat în privința posibilității creării unei majorități parlamentare.

**

Igor Dodon vorbește de patru scenarii post-electorale

Președintele Igor Dodon a vorbit de patru scenarii post-electorale în cadrul unor interviuri acordate portalului Tribuna și agenției ruse TASS făcute publice joi, 4 aprilie. Este vorba despre o alianță formată din PSRM și Blocul ACUM, o coaliție din care să facă parte PSRM și PDM, un guvern minoritar condus de PDM și susținut de deputați transfugi, precum și alegerile anticipate. Șeful statului a spus că cel mai probabil se va ajunge la anticipate, iar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de 60%. Aceste comentarii au fost făcute înaintea unei noi vizite a lui Igor Dodon la Moscova care nu a fost anunțată public, iar potrivit analiștilor șeful statului ar încerca prin aceasta să convingă Kremlinul să accepte o alianță dintre PSRM și PDM.

**

Blocul ACUM a așteptat degeaba la Parlament

Blocul ACUM i-au invitat marți pe deputații care, potrivit reprezentanților Blocului, „nu sunt controlați de regimul oligarhic”, pentru a discuta despre pachetul său de proiecte de legi privind democratizarea Rep. Moldova, însă la întâlnire nu s-au prezentat alți parlamentari. Liderii Blocului Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat că regretă faptul că alți deputați nu au venit la discuții. Ei au subliniat că majoritatea cetățenilor au mers la votare pentru a scoate statul din captivitate. În momentul în care deputații erau gata să părăsească sala de ședințe, și-au făcut apariția trei reprezentanți ai Partidului Șor. Liderii Blocului ACUM au refuzat, însă, să discute cu ei, calificându-i drept  „penali, care trebuie să stea la pușcărie”.

**

Situația democrației locale din Rep. Moldova, discutată la Strasbourg

Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a audiat joi, 4 aprilie a.c., raportul privind situația democrației locale în Republica Moldova în cadrul sesiunii sale plenare care a avut loc la Strasbourg. Congresul își exprimă îngrijorarea față de tendința de recentralizare și de nivelul nesatisfăcător al democrației locale în Republica Moldova În recomandările adoptate, se atrage atenția la o serie de deficiențe legate în special de autonomia fiscală limitată a autorităților locale și de practica negativă a urmăririi penale împotriva primarilor.

**

Trei partide și trei organizații unioniste au creat blocul Unirea

Șase entități unioniste, printre care trei partide și trei asociații obștești, au anunțat astăzi că vor forma blocul „UNIREA”. Este vorba de Asociația „Unirea-ODIP”, Mișcarea Civică „Tinerii Moldovei”, Blocul Unității Naționale, Partidul Național Liberal, Partidul Liberal Reformator și Partidul „Democrația Acasă”. Potrivit liderilor unioniști, doar prin unificarea tuturor forțelor politice și civice unioniste, va putea fi înfăptuită reîntregirea celor două maluri ale Prutului. Unioniștii mai anunță că intenționează să participe într-un format comun, adică într-un bloc electoral, în viitoarele campanii electorale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău