Săptămâna într-o oră din 19 martie 2021

  • 19 Martie 2021 16:46
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Consultări și un nou premier desemnat

Președinta Maia Sandu a organizat, marți, 16 martie, consultări cu grupurile parlamentare în vederea depășirii situației de blocaj politic. După aceasta, reprezentanții partidelor parlamentare au făcut declarații de presă în care și-au menținut pozițiile privind viziunile lor de depășire a crizei politice ca urmare a demisiei guvernului Chicu la finele anului trecut. Cu excepția PAS care insistă pe alegeri anticipate, celelalte formațiuni pledează pentru formarea unui guvern, cu unele nuanțe legate de candidatura la funcția de premier și de componența alianței care să susțină învestirea unui nou executiv. La finalul consultărilor, Maia Sandu a anunțat că a decis să-l desemneze pe liderul interimar al PAS Igor Grosu pentru funcția de prim-ministru. S-a întâmplat în condițiile în care, chiar în timpul consultărilor, Mariana Durleșteanu, cea care a fost propusă de majoritatea PSRM-Șor pentru postul de premier, a anunțat că nu mai vrea să candideze invocând faptul că nu dorește ca reputația ei să fie folosită în reglările de conturi între clanurile politice.

**

Liderii partidelor, luați prin surprindere de Maia Sandu

Liderii partidelor parlamentare par să fi fost luați prin surprindere de decizia Maiei Sandu de a-l desemna pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru, potrivit declarațiilor pe care le-au făcut, în seara zilei la unele posturi de televiziune. Liderul PSRM, Igor Dodon sa declarat la o televiziune afiliată socialiștilor că formațiunea sa nu-l va vota pe Igor Grosu la șefia Executivului și, cel mai probabil, el va fi încă un candidat la funcția de prim-ministru care nu va acumula niciun vot în Parlament. Și liderul PDM s-a arătat într-un fel decepționat. Pavel Filip crede că e nevoie de un Guvern funcțional acum. Totuși, democrații vor merge la discuții cu candidatul Maiei Sandu pentru a vedea ”care este intenția adevărată, are program de guvernare sau va veni să solicite zero voturi”, după cum a scris Pavel Filip pe Facebook. Dezamăgiți de decizia șefului statului sunt și deputații Platformei DA, care- i cer mai multă predictibilitate în acțiuni. Vicepreședintele Platformei Alexandru Slusari a acuzat pe aceeași rețea socială și un ”show” cu candidați al unor actori politici.

**

PSRM vine cu un alt candidat la șefia Guvernului și cu o ”nouă” majoritate

Partidul Socialiștilor a anunțat joi, 18 martie, în ședința plenară a Legislativului, constituirea unei noi majorități parlamentare, alături de deputații așa-zisei platforme „Pentru Moldova” afiliată Partidului Șor. Deputații care reprezintă această majoritate au semnat pentru a-l propune la funcția de premier pe ambasadorul Rep. Moldova la Moscova, fostul deputat PSRM, Vladimir Golovatiuc. În favoarea acestuia au smnat și cei trei deputați independenți, inclusiv foștii democrați Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi, acuzați anterior că ar fi promovat mai multe scheme de corupție în Parlament. Totodată, socialiștii au chemat-o pe președinta Maia Sandu la consultări chiar dacă, potrivit Constituției, inițiativa convocării acestora îi aparține șefului statului.

**

Decretul Maiei Sandu, contestat de PSRM la CCM

Deputații socialiști au contestat, miercuri, 17 martie, decretul Maiei Sandu privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru la Curtea Constituțională. Potrivit unor experți în drept nu ar exista suficiente motive pentru ca decretul prezidențial să fie contestat la Curte, iar în opinia unor analiști politici, prin decizia de a-l nominaliza pe Igor Grosu, Maia Sandu a preluat controlul asupra formării Guvernului, depășindu-și adversarii politici și are acum un cuvânt greu de spus în privința datei alegerilor anticipat. Între timp, vineri, Curtea Constituțională a respins cererea deputaților socialiști de suspendare a decretului Maiei Sandu din 16 martie privind desemnarea lui Igor Grosu pentru funcția de premier. Totodată, Curtea a declarat admisibilă sesizarea acestora, iar decizia pe marginea constituționalității decretului prezidențial va fi pronunțată la 22 martie.

**

Recomandările CSS privind situația epidemiologică, transmise Guvernului

Situația epidemiologică în Rep. Moldova se agravează, numărul de cazuri noi de infectare cu Covid-19 fiind în creștere în ultimele săptămâni. Mai grav este că și numărul deceselor provocate de virus a crescut semnificativ în ultima vreme. Practic, de mai bine de o săptămână, mai exact de la 10 martie, avem zilnic, peste 30 de cazuri letale. Între timp, luni, președinta Maia Sandu a trimis Guvernului propunerile CSS cu privire la o serie de măsuri de combatere a pandemiei cu recomandarea de a cere Parlamentului instituirea stării de urgență. Experții comentează diferit necesitatea introducerii stării de urgență națională din cauza situației pandemice. Economiștii susțin că e nevoie de instituirea unei carantine totale, însă, cu măsuri de susținere economică din partea statului pentru antreprenori și angajați. Analiști politici nu neagă necesitatea unor restricții dure, însă califică subiectul instituirii unei stări de urgență drept unul puternic politizat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău