Săptămâna într-o oră din 15 ianuarie 2021

  • 15 Ianuarie 2021 18:08
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

*

Maia Sandu, în prima sa vizită oficială peste hotare, ca șef de stat

Președinta Maia Sandu a efectuat în această săptămână prima sa vizită oficială peste hotare în noua sa calitate de șef de stat. După ce l-a primit pe 29 decembrie la Chișinău pe președintele României ,Klaus Iohannis, Maia Sandu a mers marți, 12 ianuarie, la Kiev unde a avut întrevederi cu omologul său Volodymyr Zelenski, dar și cu alți oficiali ucraineni. Printre înțelegerile convenite, se numără crearea unui consiliu comun la nivel de șefi de stat, aducerea relațiilor dintre cele două țări la nivel de parteneriat strategic, accelerarea acțiunilor care să permită cetățenilor să traverseze frontiera doar cu buletinul de identitate, construcția unei magistrale între Kiev și Chișinău și altele. Cei doi șefi de stat au vorbit și despre viziunile comune în privința integrării europene a celor două state, precum și provocările legate de securitatea națională și regională. Presa de la Kiev a reținut că Maia Sandu n-a avut nicio rezervă să declare că peninsula Crimeea aparține de Ucraina, spre deosebire de predecesorul său, Igor Dodon, ale cărui declarații au fost dur taxate în țara vecină.

**

Relația Chișinău – Kiev și intenția Ucrainei de a construi hidrocentrale pe Nistru

Dincolo de impulsul dat relației dintre Rep. Moldova și Ucraina prin vizita pe care a întreprins-o Maia Sandu la Kiev analiștii remarcă și unele probleme care există între cele două state. Iar cea mai gravă este cea legată de intenția Kievului de a construi hidrocentrale pe Nistru. Revenită la Chișinău, Maia Sandu a declarat, miercuri, 13 ianuarie, la o conferință de presă că va merge la Bruxelles în următoarele zile și va cere Uniunii Europene să facă o evaluare a impactului acestei inițiative ucrainene asupra mediului și calității apei râului Nistru. În soluționarea problemei privind construcția celor șase hidrocentrale pe care autoritățile ucrainene intenționează să le ridice în amonte, pe Nistru, contează foarte mult capacitatea de negociere a Chișinăului cu Kievul. De această părere sunt ecologiștii care avertizează despre impactul negativ pe care îl are construcția acestui complex hidrologic asupra ecosistemului râului Nistru.

**

Mesajul Maiei Sandu către diplomați: RM are nevoie de resetarea dialogului cu UE

Rep. Moldova a reușit să deblocheze raporturile cu vecinii săi - România și Ucraina, iar una din prioritățile următoare este resetarea relației cu Uniunea Europeană, a declarat, vineri, 15 ianuarie, președinta Maia Sandu într-un discurs susținut on-line cu prilejul zilei diplomatului. Maia Sandu s-a referit la întrevederile avute recent cu președinții României și Ucrainei, subliniind importanța construirii unui „cerc de încredere” între cele trei state. Maia Sandu a punctat că în privința relațiilor cu Rusia, acestea trebuie să se bazeze pe dialog și respect reciproc. Totodată, ea s-a referit la necesitatea evacuării trupelor și munițiilor militare staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

**

Externele de la Chișinău cer Kievului să amâne aplicarea noului regim de acces al automobilelor din stânga Nistrului în traficul internațional

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu acuză Ministerul de Externe de la Chișinău că ar sabota un acord de cooperare strategică cu Ucraina, cel care prevede admiterea în traficul internațional a automobilelor din stânga Nistrului cu plăcuțe de înmatriculare cu numere neutre. El a cerut ca subiectul să fie discutat la Consiliul Suprem de Securitate după ce miercuri, 13 ianuarie, Ministerul a trimis o notă la Kiev solicitând amânarea punerii în aplicare a noului regim. În replică la declarațiile deputatului, Ministerul de externe și-a motivat cererea de amânare prin faptul că cetățenii din stânga Nistrului nu ar fi fost informați suficient în legătură cu aceste schimbări.

**

Maia Sandu sesizează Curtea Constituțională

Președinta Maia Sandu a depus luni, 11 ianuarie, o sesizare la Curtea Constituțională  care vizează câteva articole de lege care în opinia Președinției ar limita șeful statului și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor. Această acțiune vine în contextul în care Guvernul de la Chișinău și-a anunțat demisia, la sfârșitul lunii decembrie, iar învestirea unui nou cabinet pare improbabilă în condițiile în care majoritatea grupurilor parlamentare se pronunță pentru alegeri anticipate. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a anunțat vineri, 15 ianuarie, că Guvernul se va întruni în ședință doar după ce Curtea Constituțională se va pronunța în privința atribuțiilor Guvernului demisionar în urma examinării sesizării depuse de Maia Sandu. Aureliu Ciocoi a declarat că există cvorumul necesar, dar s-a decis amânarea ședințelor Guvernului în așteptarea deciziei Curții pentru a ști exact care este mandatul unui Guvern interimar.

**

O prevedere a legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat marți, 12 ianuarie,  drept neconstituțională o prevedere a Legii privind reabilitarea victimelor represiunilor politice care exclude unele persoane din această categorie. Potrivit autorului sesizării, deputatul Octavian Țîcu, este vorba de copiii născuți de femeile necăsătorite, victime ale represiunii, sau cei născuți în familii create în perioada de exil. Curtea a stabilit că victime ale represiunilor politice sunt și copiii care s-au născut în locul represiunii, sau în drum spre acesta, dacă cel puțin unul dintre părinți este victimă a represiunilor politice. Prin decizia Curții care a stabilit că victime ale represiunilor politice sunt și copii născuți în deportare, se face dreptate în cazul acestor persoane. Istoricul Anatol Petrencu, speră că astfel, după mulți ani, copiii celor deportați în Siberia vor fi repuși în drepturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău