SĂPTĂMÂNA EUROPEI LA RADIO CHIȘINĂU | Ambasadoarea Austriei: Austria sprijină R.Moldova cu aproximativ 2,5 milioane de euro anual

  • 11 Mai 2020 14:38
0%
00:00:00
00:00:00

În topul celor 10 investitori pentru dezvoltarea Republicii Moldova, Austria oferă anual 2,5 milioane de euro. Iar în total, Agenția de Dezvoltare austriacă a reușit să sprijine R.Moldova cu peste 50 de milioane de euro. Proiectele sunt numeroase și ajung în primul rând la oamenii în etate, la cei cu dizabilități, adică la cetățenii cu cele mai multe nevoi. Austria sprijină învățământul și oferă condiții de viață mai bune, prin finanțarea proiectelor de apeduct și canalizare. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Christine Freilinger, a spus că prin aceste proiecte își dorește ca nimeni „să nu fie lăsat în urmă”. Iar în vremuri de pandemie, Viena oferă Chișinăului 300 de mii de euro pentru a crea locuri de muncă.

Radio Chișinău: Doamnă ambasador Christine Freilinger, Austria are numeroase proiecte în Republica Moldova care devin realitate prin intermediul Agenției austriece pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională. Care au fost cele mai importante proiecte pe care le-ați realizat aici?

Christine Freilinger: Încă din 1997, Austria sprijină Republica Moldova cu proiecte concrete de susținere, pentru îmbunătățirea durabilă a vieții oamenilor din țară. Prin intermediul Agenției de Dezvoltare austriece, multe proiecte importante de succes au fost și sunt în curs de implementare. În special în domeniul de aprovizionare cu apă și canalizare, formare profesională inițială și continuă, dar și în domeniul social, fiind realizate împreună cu partenerii moldoveni.

Aș dori să subliniez în special înființarea mai multor centre profesionale. De exemplu, fondarea primului Centru de Excelență în domeniul construcțiilor din Moldova, Academia de Finanțe din Moldova sau Centrul pentru tehnologii informaționale. Anume aceste centre sunt o cheie importantă pentru apropierea Moldovei de standardele europene pe termen lung în domeniul formării profesionale. Partenerii noștri de afaceri au aici un rol crucial, pentru ca absolvenții să primească într-adevăr o pregătire practică și să înceapă imediat viața lor profesională în domenii concrete. Împreună cu Ministerul Afacerilor Sociale din Austria, Agenția de Dezvoltare austriacă sprijină, de asemenea, multe proiecte sociale de succes. Obiectivul principal este susținerea celor care au cel mai mult nevoie de ajutor: persoanele în etate, copiii și mamele tinere, precum și persoanele cu dizabilități din sate. Cu sprijinul nostru dorim să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă. Deoarece egalitatea de șanse este un principiu de bază al comunității noastre europene de valori.

Radio Chișinău: Câți bani a investit Austria în dezvoltarea europeană a R. Moldova?

Christine Freilinger: În prezent, Austria sprijină Republica Moldova cu aproximativ 2,5 milioane de euro anual. În total, Agenția de Dezvoltare austriacă a reușit să sprijine Moldova cu peste 50 de milioane de euro. În plus, Austria implementează cu succes proiecte și împreună cu Uniunea Europeană. În prezent, de exemplu, construirea noului sistem de canalizare în valoare de 8,7 milioane de euro pentru toți cei 5000 de locuitori ai orașului Cantemir. Contribuția Austriei aici se ridică aici la aproape 3 milioane de euro; UE investește 6 milioane.

Radio Chișinău: De ce este ghidată inițiativa Austriei de a ajuta cetățenii R. Moldova?

Christine Freilinger: Viena și Chișinău se află la o distanță de o oră și jumătate de zbor. Deaceea dezvoltarea economică pozitivă a R.Moldova este foarte importantă pentru noi. Regiunea dintre Dunăre și Marea Neagră este de mare interes pentru Austria și noi sperăm ca Moldova să devină pentru noi un partener economic din ce în ce mai interesant. Austria este deja printre primii 10 investitori. Acest lucru s-ar putea îmbunătăți și mai mult, mai ales dacă vor există evoluții pozitive în ceea ce privește un cadrul stabil de politică economică, transparență și statul de drept.

Radio Chișinău: Doamnă ambasador, întreaga Europă se confruntă acum cu pandemia de COVID-19. Care este strategia țării dvs în lupta cu noul coronavirus?

Christine Freilinger: Austria a reacționat foarte repede și foarte clar la criza COVID 19. Măsurile - cum ar fi distanța socială și obligația de a purta măști - au fost foarte bine primite de populație și au dus la reducerea numărului de persoane infectate. Rata efectivă de reproducere a fost de 0,67 la sfârșitul lunii aprilie. Aceasta înseamnă că o persoană infectată ar putea ipotetic contamina alte 0.67 persoane. Acest lucru reduce numărul de persoane infectate cu coronavirus.Datorită acestei evoluții a fost posibilă relaxarea treptată a măsurilor începînd cu sfârșitul lunii aprilie. După aproape 7 săptămâni, la 28 aprilie a fost anulată restricția de ieșire din casă. Trebuie respectată doar o distanță minimă de un metru. Începând cu 2 mai, toate magazinele și saloanele de înfrumusețare au voie să reia activitate. Începând cu 11 mai, transportul public va fi din nou complet operațional. În condiții stricte se redeschid treptat școlile. Agenția de Dezvoltare austriacă susține Republica Moldova în mod concret și în lupta contra COVID 19 și anume prin punerea la dispoziție a 300.000 Euro pentru crearea locurilor de muncă.

Radio Chișinău: Cum vede Austria viitorul Uniunii Europene?

Christine Freilinger: Austria a aderat la UE în 1995. Înainte de aderare a avut loc un referendum, la care 66,6% dintre austrieci au votat în favoarea aderării. Acesta a fost un nivel ridicat de aprobare, iar starea de spirit din Austria era într-adevăr pozitivă. În consecință, Austria de la început a participat constructiv și la crearea proiectului comun Europa."Quo vadis, Europe?" Această întrebare a fost pusă de mai multe ori. Europa a stăpânit multe crize. Acum sărbătorim Ziua Europei 2020 în mijlocul crizei Corona. Este important să rămânem împreună, precum și să gândim pozitiv și pragmatic. O criză poate fi, de asemenea, o oportunitate. Haideți să mergem în viitor cu speranță și încredere!

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău